Citromos,  Gyors,  Sütemények

Rizsfelfújt lemon curddel

Nagyon szeretjük a rizsfelfújtat, és már nagyon régen nem készítettem, míg nem kedvenc facebook csoportomban -az Édességrajongók klubjában- valamelyik kedves blogger barát inspirációt nem adott az elkészítéséhez.
Volt megmaradva lemon curd is, így nem volt kérdéses, hogy most nem valamilyen fincsi házi lekvárral lesz jól nyakon öntve a felfújtam 🙂

Rizsfelfújt

Hozzávalók: 
150 gr. rizs, 1/2 citrom héja, 7,5 dl tej, 30 gr.  vaj , 60 gr cukor, 60 gr. porcukor,  4 tojás, só, 2 cs. bourbon vaniliás cukor (esetleg maroknyi mazsola)

vaj és zsemlemorzsa a forma kikenéséhez

Elkészítése: 

A tejet a citrom vékonyan lehántol héjával feltesszük forrni, hozzáadjuk a 60 gr. cukrot, és a 30 gr. vajat.  A rizst megmossuk.Ha felforrt a tej, hozzáadjuk a rizst és 25-30 perc alatt puhára fózzük. Kivesszük a citrom héjat, és langyosra hűtjük. Ha mazsolával szeretjük itt adjuk hozzá azt is.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a piteformát vagy yenai tepsit kivajazzuk, zsemlemorzsával megszórjuk.

A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a vaniliás cukrokkal kikeverjük, a fehérjét pedig csipet sóval, majd a 60 gr. porcukrot lassan hozzáadagolva kemény habbá verjük. Mindkettőt a rizshez adjuk, vigyázzunk, hogy a tojáshabot ne törjük össze benne.

A rizst a a formába öntjük és 40-45 perc alatt 180 fokon megsütjük.Ha túl pirosodna a teteje, egy darab alufóliával fedjük le. Hülés közben össze fog kissé esni, hiszen felfújt.
Langyosan tálaljuk, valamilyen jófajta lekvárral, vagy épp lemon curddel nyakon öntve.

2 hozzászólás

Szólj hozzá