Almás,  Diós,  Kelt tészta

Karamellizált almával és dióval töltött bukta és lepény

Egyféle töltelék, kétféle tálalásban. 

PiciJuci: Karamellizást almás-diós  lepény
Picit kísérleteztem a karamellizált alma-dió töltelékkel…….először egy bukta, majd egy lepény “közé” töltve. A bukta nyerte el maradéktalanul a család tetszését, bár a lepény is isteni lett….de csupán egy finom almás lepény, semmi több……..én ennél többre vágytam ezúttal.
A változtatás mindösszesen annyi volt a két töltelék között, hogy a buktába apró kockára vágtam az almát, a lepényhez pedig lereszeltem. A végeredmény mégsem ugyanaz lett……….szóval kockázva kell az alma bele!
PiciJuci: Karamellizást almával töltött bukta

A kelt tészta receptjét a receptek oldalamon megtaláljátok, a lepény tésztájának a rákóczi túrós linzer tésztáját használtam, de most gyorsan a töltelékre térnék:

Karamellizált almás-diós töltelék
Hozzávalók:
1 kg alma meghámozva és apró kockára vágva + fahéjjal megszórva
15  dkg cukor
1 marék dió
1/2 cs. főzős vanília puding
2 dl tej
1 tk. cukor

Először készítsük el a 2 dl tejből és 1/2 cs pudingporból a pudingot, tegyük félre  (igazából ez csak a krémes hordozó lesz a fincsi karamellizást alma-dió kombóhoz)

Az almát hámozzuk meg, vágjuk kis kockákra és szórjuk meg fahéjjal. Közben egy teflon serpenyőben  karamellizáljuk a cukrot, jó sötét folyós karamellt készítsünk, ebbe tegyük az almát, fedjük le, és pároljuk puhára. Majd vegyük le a fedőt dobjuk hozzá a diót is, és a levét hagyjuk elfőni.
Ezután már csak a krémes és almás-diós részt kell összekevernünk és megtölteni vele a lepényt vagy a buktát.

3 hozzászólás

Szólj hozzá