Citromos,  Tejszines torták

Mom With Five citromtortája- vendégposzt / Mom With Five’s lemoncake

Vendégposzt következik. Ritka pillanat nálam. Felkértem Barbarát, a Mom With Five- családi magazin íróját, hogy készítsünk egymáshoz vendégposztot. Aztán megbeszéltük,hogy Ő süt tőlem valamit én pedig tőle.

Barbara egy nagycsaládos- mit nagycsaládos, gigacsaládos anyuka-  aki 1 éve kezdte el vezetni a Mom With Five blogot. Sajátos humora, önkritikával  és öniróniával bőven fűszerezett írásai kiváló esti olvasmányaim. A négy fia, és egy leánykája  + egy férj körül forog a világ, melyből kilépve próbál  pihenni, visszatérni a felnőttek világába.

Sok érdekes téma, sok elgondolkodtató írás. Ó bárcsak fele annyira tudnék jól írni mint Ő 🙂 Amit imádok benne, hogy nem egy rózsaszín leányálomként festi le a gyermeknevelést, hanem hús-vér példákat állít a valós életből. Megannyi vicces szituáció, élethelyzet amit csak a nagycsaládosok értenek, de a kevesebb gyermekkel megáldott anyukák is szinte átélhetnek írásai nyomán.

Aztán persze ott van a kézművesség. Ennyi hasznos DIY ötletet ritkán olvasok. Hiába no, kell a leleményesség nagycsaládoséknál.

És a sütik……..ami nélkül lehet élni, de minek 🙂 Szóval szívből süt és ez meglátszik a süteményein is. Egy ekkora családban vannak ám kritériumok bőven, ezeknek megfelelni nem egyszerű.

Visszatérve a sütihez:

már rögtön tudtam, hogy a legelső posztjai egyike, mégpedig a citromtorta lesz az áldozatom. Egyrészt mert ezzel biztosra mentem (már én is sütöttem ilyen tortát régebben Apukámnak), másrészt pedig még mindig van itthon citromom amit el kell használnom 🙂

Pár dolgon változtatnom kellett azonban. Itt nem kapható minden boltban babapiskóta, így hát sütöttem hozzá egy kakaós piskótát. Másrészt, az itteni alapanyagok másként viselkednek picit, ezért nekem nem kellett annyi zselatint használnom. Itt a tejszín 48% zsírtartalmú, szóval kőkeményre felverhető hozzáadott fixáló nélkül is. És mivel kerülöm a cukrot amiben csak lehet, édesítőszert használtam hozzá. A Barbara receptjének adagját feleztem, mivel én most nem akartam nagy tortát készíteni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mom With Five citromtorta

Hozzávalók: (8 szelet)

3 lap kakaós piskóta (babapiskóta helyett)

400 ml zsíros tejföl, 400 ml tejszín, 2 citrom héja és 1 citrom leve, 3+3 ek. porédesítőszer, 2 cs. Dr.Oetker expressz zselatin fix

Elkészítése:

Megsütjük a kakaós piskótát. (az alapok aloldalamon található a recept hozzá, én a 2 tojásos Kiskukta féle tortalapot sütöm). Teljesen kihűtjük.

A tejfölt 3 ek. édesítővel, valamit a 2 citrom héjával és 1 citrom levével simára kevertem. Felvertem a 400 ml tejszínt 3 ek. édesítőszerrel majd ezt is hozzáadtam. 2 cs. zselatin fixxel megtámogattam majd hűtőbe tettem és megvártam, hogy a zselatin fix dolgozzon.

A kihült piskótát 3 részre vágtam visszatettem a tortakeretbe és betöltöttem  két réteg krémmel. A krém egy részét félretettem a dekorálásra.

Alaposan kihűtjük (legjobb egy éjszakára hűtőben dermeszteni. Másnap a félretett krémmel dekorálom.

Üdítő, könnyű nyári finomság, melyet nagyon egyszerű elkészíteni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

mom with five_citomtorta szelet

Ha tetszett az  és kíváncsi vagy a  tortáimra, receptjeimre akkor nyomj egy “Tetsziket”, majd válaszd ki az “Értesítést kérek” a blog Facebook oldalán és nem maradsz le semmiről.