Sütés nélkül,  Tejszines torták

Sztracsatella torta

Egy gyors, vendégváró tortának készítettem nemrégiben ezt a sztracsatella tortát.
Gyorsasága abban rejlik, hogy nem kell sütni hozzá még piskótát sem (bár szerintem finomabb lenne azzal), és semmi extra dolgot sem kell beszereznünk, általában otthon fellelhető alapanyagokból megoldható.
Nézzük a receptet eredetiben, majd hozzáfűzöm a tapasztalataimat is:

Sztracsatella torta

Hozzávalók:

200 g darált omlós keksz és babapiskóta vegyesen (én csak darált háztartási kekszet használtam)

130 g olvasztott vaj/margarin

1 teáskanál reszelt narancshéj

1/2 teáskanál fahéj

1 nagy doboz joghurt

1 nagy doboz tejföl

6-8 evőkanál porcukor

vaníláscukor/aroma (én aromát használtam az intenzívebb íz eléréséhez)

1,5-2 dl tej

3 evőkanál zselatin

120 g étcsokoládé forgácsokra vágva

2 dl tejszín a díszítéshez

Elkészítése:

A vajat elkeverem a darált keksszel, a narancshéjjal, fahéjjal és 1 evőkanál porcukorral. Egy kapcsos tortaformát (23 cm-es) alul kibélelek sütőpapírral, majd belenyomkodom a kekszmasszát. Ha forgácsolódna egy kis tejjel javítok rajta. Amíg készül a “krém”, hűtőbe teszem.

A “krémhez” összekeverem a joghurtot, a tejfölt, a porcukrot (ízlés szerint), a vaníliáscukrot/aromát és a csokiforgácsot, amiből egy nagy maréknyit félreteszek a tálaláshoz. Folyamatos keverés közben óvatosan belecsurgatom a tejben feloldott zselatint (mikróban kb. 1/2 perc, majd kissé visszahűtöm) , alaposan átkeverem az egészet, majd beleöntöm a tortaformába és visszateszem pár órára a hűtőbe, amíg megdermed.

Tálaláskor egy éles késsel óvatosan körbevágom a szélét, leszedem a tortaforma oldalát, majd tejszínhabbal átkenem a tetejét- díszítem, megszórom a maradék csokiforgáccsal.


NOS, amit én másként csináltam- hozzáteszem nem kellett volna, mert jelen esetben rontott az összhatáson- az volt, hogy a krémbe kevertem 2 dl felvert tejszínt is. Lágyabbá-krémesebbé szerettem volna a krémet tenni, de az addig sztracsatella ízű krém így elveszítette jellegzetes sztracsatella ízét.

2 hozzászólás

Szólj hozzá