Kelt tészta

Lekváros bukta

 

Középső gyermekem- egy szem fiacskám- imádja a lekváros buktát.

Múltkoriban a lányoknak túrós táskaként sütöttem meg ezt az alaptésztát, tehát most fiamnak kedvezve, csak lekváros buktákat készítettem.

 

Hozzávalók: 1/2 kg finomliszt, 2 dkg élesztő (vagy 1 cs. szárított) , 2 tojás sárgája, 3 dl langyos tej, 6 dkg vaj, 1 ek cukor, csipetnyi só, sütésálló lekvár

Elkészítése:

1/ 1 dl langyos tejjel 1 ek cukorral az élesztővel és 3 ek. liszttel kovászt készítünk.

2/ felolvasztjuk a vajat, beletesszük a tojások sárgáját a maradék tejet amiben előzőleg leoldjuk a sót, és összedolgozzuk a liszttel és a kovásszal.

Én ezt az egészet  a kenyérsütőre bízom: legalulra a tejet öntöm + vaj+ tojássárgája+ só+ cukor rá  a liszt és legfelülre az élesztő és a kelesztő programmal megkelesztem.

3/ Ha megkelt, lisztezett deszkán szép vékonyra nyújtjuk, kb. 5*5 cm kockákra vágjuk, beletesszük a lekvárt és az oldalait szépen kézzel összenyomkodjuk.

4/ Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket és még 1/2 órát pihentetjük meleg helyen ( ha sietünk kihagyható, de a végeredmény nem lesz olyan szép)

5/ 1 tojást felverünk és megkenjük vele a buktáinkat és hideg sütőbe toljuk, majd kb. 30-40 perc alatt 170-180 fokon szép pirosra sütjük.

Kb. 28-30 db lesz belőle.

Szólj hozzá