Kelt tészta,  Sós

Vajas kifli

Mostanában kiflit sütök, mivel itt nem kapható igazi vajas kifli. És néha kell, muszáj kiflit (is) enni. A gyerekek nagyon rákaptak…….úgyhogy mostanában kifli projekt van 🙂

 

A mostani vajas-sajtos kifli recept Limara Pékségéből való, nála turbó kifli néven szerepel (mitől turbó arra nem sikerült rájönnöm) és nagyon-nagyon finom!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hozzávalók: 60 dkg finomliszt, 1 tk. só, 5 ek. olaj, 2 dl  langyos víz, 1,5 dl langyos tej, 1 tk. cukor, 3 dkg élesztő

Az élesztőt és a cukrot elkeverjük a langyos tejben. Kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, az olajat, a vizet és az élesztős tejet. Könnyű, lágy tésztát dagasztunk, amit kelesztőtálban 20-30 percig hagyunk pihenni.
Ha dagasztógépünk van akkor szépen minden beleteszünk. A sorrend a fontos: alulra kerüljenek a folyékony alapanyagok, rá a liszt és a tetejére az élesztő.
Töltelék: 100 gr puha (de nem folyékony) vaj, 1 tk só
A puha vajat elkeverjük a sóval.
Elkészítése:
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk. Négy egyforma darabba vágjuk.
Az egyiket kinyújtjuk olyan vékony kör alakra, amilyenre csak tudjuk. Megkenjük a sós vaj felével, majd beborítjuk egy ugyanakkorára nyújtott másik tésztalappal.
Pizzavágóval 8  cikkre (ha pici kifliket szeretnénk, akkor 16)  vágjuk. Feltekerjük őket.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.A másik két tésztalappal is megismételjük ugyanezt.
A kifliket alaposan lepermetezzük vízzel, megszórhatjuk szezám-vagy lenmaggal, sajttal, nagyszemű sóval stb.
Kb. 15-18 perc alatt sülnek szép pirosra.
Ha az első tepsit hideg sütőben kezdjük sütni, nem kell külön keleszteni sem. Ekkor  kb. 30 perc kell neki 180 fokon. Addig a másik adag szépen megkel. Annak a sütési ideje már csak 15-18 perc lesz.
Ha tetszett az  és kíváncsi vagy a  tortáimra, receptjeimre akkor nyomj egy “Tetsziket”, majd válaszd ki az “Értesítést kérek” a blog Facebook oldalán és nem maradsz le semmiről. 
Vajas kifli bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva