Kelt tészta

Itt a farsang áll a bál……..avagy farsangi fánk készítése

Jól van, tudom-tudom. Annyi helyen van már fent a klasszikus farsangi fánk receptje és fotója……
De ezt a virtuális naplót nem csak azzal a céllal írom, hogy megmutassam miket alkotok, hanem azzal a céllal is, hogy majd a gyerekeimnek (unokáimnak) megmaradjanak a receptjeim.
Tehát aki úgy gondolja rendelkezésére áll a tökéletes fánk receptje, lapozzon nyugodtan tovább….nem haragszom meg érte.
Szilvi barátnőmtől kaptam ezt a receptet évekkel ezelőtt, azóta ezt sütöm.
Farsangi szalagos fánk
kb. 25 db-hoz
Hozzávalók:
1/2 kg sima liszt, 2 ek. porcukor, 5 dkg vaj, 3 tojás sárgája, 3 dl tej, 3 dkg élesztő (vagy 1 tasak porélesztő), 1 tk. rum (aroma), 1/2 l olaj a sütéshez
Elkészítése: 
A langyos tejhez hozzáadunk 1 ek. cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, 3 ek. liszttel félsűrű kovászt készítünk. Felolvasztjuk a vajat, beletesszük tojások sárgáját,az 1 ek. cukrot, a rumot. A 1/2 kg szoba hőmérsékletű liszthez keverjük a kovászt is és a vajat is. Kézzel kidolgozzuk szép hólyagosra a tésztát, meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
Én a kenyérsütőbe teszem az alapanyagokat figyelve a sorrendre (alul a folyadékok, arra a liszt és legfelülre az élesztő).
Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát 5 mm vastagra, egy 7-8 cm átmérőjű pohárral vagy szaggatóval kiszaggatjuk a fánkokat. Konyharuhával letakarva még 1/2 órát pihentetjük. (Figyeljünk arra, hogy ne kapjon hirtelen hideg levegőt amíg kel).
Forró olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
Még forrón megszórjuk porcukorral. Házi baracklekvárral tálaljuk.

4 hozzászólás

Szólj hozzá