Fahéj,  Kelt tészta

Kakaós-fahéjas kelt kuglóf

Régen jelentkeztem valami keltes finomsággal.
Ebben a nagy nyári melegben valahogy nem volt kedvem ezekhez a viszonylag nehezebb sütikhez. De a héten kezembe akadt az alábbi recept és elhatároztam, hogy megsütöm a gyerekeknek reggelire.
Nem bántam meg:)

A képek sajnos fordított sorrendben kerültek be, elnézést érte.
Lássuk a receptet.
Kakaós-fahéjas kelt kuglóf
A kelt tésztához: 30 dkg liszt, 1 ek. cukor, 1 kk. só, 2 dkg élesztő, 1,2 dl tej, 1 tk. vanília eszencia vagy aroma, 1 egész tojás, 4 dkg vaj.
A tésztából a szokásos módon kelt tésztát készítünk. Figyeljünk az élesztő adagolásra, mert itt most kevesebb liszttel dolgozunk!!!
Kakaós töltelék: 5 dkg olvasztott vajat elkeverünk 3 tk. ét- kakaóporral és 2 ek. cukorral
Fahéjas töltelék: 5 dkg olvasztott vajat elkeverünk 2 tk. fahéjjal és 2 ek. cukorral
A kuglóf formát vékonyan kikenjük vajjal, figyelve, hogy a középső lyuk belseje is körbe legyen kenve, megszórjuk zsemlemorzsával. Én még tettem az aljába kb. egy maréknyi darált diót amit meglocsoltam mézzel is.
Elkészítése:
A kelt tésztát kétfelé vesszük. Hosszúkás alakúra nyújtjuk és megkenjük az egyik töltelékkel, feltekerjük és a kuglóf formába hajtjuk. Ugyanezt tesszük a másik fele tésztával is. Képek fent!
30 percig pihentetjük a formában meleg helyen, majd olvasztott vajjal lekenjük és 170 fokon 1 órán át sütjük. Amikor már színt kap a tészta érdemes alufóliával letakarni, mert a közepe még biztosan nyers.

Szólj hozzá