Sós

Medvehagymás krumplis pogácsa

PiciJuci: medvehagymás krumplis pogi

Hozzám is begyűrűzött a medvehagyma, egy jó nagy csokorral vettem belőle a termelői boltban. Annyira friss és illatos volt, hogy a múlt héten szinte minden nap ettünk belőle valamilyen formában.

Aztán a hétvégén nem hagyhattam ki a krumplis pogiból sem, bár a gyerkőceim kedvéért nem vittem túlzásba a hagymát.

Medvehagymás krumplis pogácsa


Hozzávalók: 40 dkg liszt (lehet tk. is), 25 dkg főtt, áttört burgonya, 25 dkg margarin, 1 dl tej, 1 kk. só, bors, 1/2 kk. cukor, 2,5 dkg élesztő (1 cs. szárított) , 1 maroknyi apróra vágott medvehagyma
kenéshez: 1 tojás

Elkészítése: meghámozzuk és kimérjük a burgonyát, megfőzzük sós vízben, majd áttörtjük.
Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk. Kimérjük a lisztet és a többi hozzávalót, melybe belekeverjük az élesztőt, végül a medvehagymát, majd jól kidolgozzuk. 1 órát kelesztjük.

Ha van kenyérsütőgépünk akkor ezt a műveltet arra is bízhatjuk (én ezt tettem).


(TIPP: A kelt tésztánál figyeljünk arra, hogy a hozzávalók mindig meleg helyen tartózkodjanak. Tehát a lisztet, margarint tegyük meleg helyre időben.)

Mikor megkelt, kissé ragacsos tésztát kaptam, melyet egy alaposan kilisztezett deszkára borítottam, annyi liszttel átgyúrtam amennyit még felvett, hogy ne legyen ragacsos.
Kinyújtottam kb. 2 cm magasra hagyva a tésztát, és egy késsel keresztben és hosszában is bevagdostam picit. A tojást felvertem és lekentem vele a tésztát, majd pogácsa szaggatóval kiszaggattam.
A pogikat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam, majd még 1/2 órát pihentettem őket meleg helyen!!
Ezután 180 fokon 20 perc alatt aranyszínűre sütöttem őket.

A receptet köszönöm Sajkukacnak.

Egy hozzászólás

Szólj hozzá