2016. február 23- iskolák a UK-ben

Az előző bejegyzésem az itteni általános iskolákról azaz a primary schoolról szólt. Viszont mivel nekem van egy harmadik gyerkőcöm is, aki már túl van bőven a kisiskolás koron, igy a felsőoktatás világába is betekintést kaptunk általa.

Először is vegyük át az itteni iskola típusokat:

  1. Primary school 7 év / 4-11 éves korig (ez az otthoni általános iskola alsó tagozatának felel meg, átfedve az óvodás évekkel)
  2. High school 6 év /11-16 éves korig (ez az otthoni felső tagozat és a középiskola ötvözete)
  3. College 16 éves kortól (ez az otthoni főiskola, és szakközépiskola megfelelője leginkább)
  4. University- Egyetem

ITT olvashattok sokkal pontosabb és átfogóbb írást az angol oktatási rendszerről. 

Elég nehéz átfordítani magyarra az itteni iskolák mely szakaszokat takarják a magyar oktatási rendszerben, hiszen egészen másként épül fel mint korilag, mint az adott iskolában eltöltött évek számát illetően.

A mi legnagyobb csemeténk az itteni college-ba jár egy általa választott szakra (Art&Desing). Ez az iskola heti 3 nap elfoglaltságot jelent számára az iskolában, a többi időben itthon kell készülnie. Mivel neki még nem volt meg a magyar érettségije, ezért párhuzamosan az angol érettségire is készül (GCSE), ez további iskolába töltött időt jelent.  Az itteni diákok már 16 évesen leteszik az érettségit, úgy kerülnek be a felsőoktatásba.

Aki olvasta a korábbi írásaimat tudja, hogy mi januárban érkeztünk a Királyságba, és év közben nem volt lehetőség a college-ot elkezdeni. (Ez a primary school-ra nem igaz,oda év közben is felveszik a gyerekeket.)  Ellenben a college-ba év közben nincs felvétel. (Ebben nyilván lehetnek eltérések országon belül).

Az a nagyfokú segítség ami jellemezte a primary schoolba történő beilleszkedését a két kicsinek nos, az  nem volt elmondható a college-ről. Ha valakinek nincs meg a megfelelő szintű angol tudása akkor azt hiszem képtelen lesz elvégezni azt.

237298_880700227_big

 

Nagyon kemény volt az eleje, leginkább nyilván a nyelvi hiányosságok miatt is. De belerázódott, élvezi, azt csinálhatja amit szeret. Mellette idén megcsinálja az érettségit is (reméljük nagyon). Még egy éve van hátra a college-ban, majd jöhet az egyetem.

És még egy kis olvasmány ITT  a  diákhitellel kapcsolatban,  ha már szóba került az egyetem.

Ha tetszett az írásom és kíváncsi vagy a folytatásra, nyomj egy “Tetsziket”, majd válaszd ki az “Értesítést kérek” a blog Facebook oldalán és nem maradsz le semmiről.