2016. február 16.- iskolaválasztás és beilleszkedés

Amint belaktuk az új otthonunkat, és helyére került minden tárgy,  első dolgunk volt az iskolakeresés. A Királyságban – primary school tekintetében- ez a következő módon zajlik.

Először is kell választani a lakhelyünkhöz legközelebb elő 2-3 primary schoolt -ha csak nem szeretnénk a gyerekünkkel órákat utazni naponta 2x a dugóban egy messzebbi jobb iskola miatt- ezeknek a nevét és címét érdemes feljegyezni (segít a google barát). Ezután be kell menni a helyi önkormányzathoz (council) ahol  adnak egy nyomtatványt, ezen  meg kell jelölni ezeket az iskolákat rangsor szerint. Emlékeim szerint az otthoni bizonyítványokat nem is kérték el.

A council fel fogja keresni a megjelölt iskolákat a rangsor szerint,  és ha van hely a gyerekeknek az életkoruknak megfelelő osztályban, akkor kb. 2 hét- 1 hónap távlatában kezdhetnek is. Fontos tudni, hogy az életkoruk szerinti osztályban fognak kezdeni, ami gyakorlatban azt jelenti, hogy nem az otthon megszokott számú osztályba fog kerülni a gyerek. Tehát ha otthon mondjuk elsős volt, akkor itt egyből a harmadik osztályban fog kezdeni. ( Itt 5 évesen kezdik a gyerekek az iskola előkészítővel -reception- a sulit.)

Nem kell aggódni a legtöbb iskola nagyon felkészült, itt tényleg olyan pedagógusokkal fog találkozni akiknek ez a nagybetűs HIVATÁSUK.

st-andrews-warrington

A mi két gyerekünk megkapott mindenféle segítséget ahhoz, hogy megszokjanak, megtanulják a nyelvet, beilleszkedjenek. Először is kaptak segédkártyákat. Piktogrammok mutatták, hogy wc-re kell mennem, éhes vagyok, szomjas vagyok, állj sorba stb. Sok-sok külön angol foglalkozáson vettek részt,hogy minél előbb megtanulják az angolt.

Mi kaptunk magyar anyanyelvű tanársegédet is melléjük, aki heti 2 napban volt mellettük. Nagy-nagy segítség volt nekik is, nekünk is. Nem tudunk elég hálásak lenni érte az iskolának, mert nagyban segítette a gyerekek iskolai életét, beilleszkedését.

És, hogy mi alapján keressünk iskolát? Szerintem felesleges órákig utaztatni a gyerekünket egy jobbnak hitt iskola miatt, itt minden primary school felkészült, jól felszerelt, és igazán felkészült pedagógusok tanítanak bennük.

Mi először megnéztük a google maps segítségével a környékünkön fellelhető iskolákat, majd körbejártuk, megnéztük őket. Volt ami eleve nem volt szimpatikus (túl nagy-zsúfolt, nagyon sok a beton stb) és volt ami nagyon szimpatikus volt. Ezek alapján döntöttünk, és bejött. Persze ha van ismerősünk kint,  akinek a gyereke egy olyan iskolába jár amivel meg vannak elégedve, és az elérhető számunkra is, na az a legjobb ajánlólevél.

 

img_1553

 

Amit még érdemes tudni, hogy itt sokkal több szünet van év közben mint amit otthon megszoktunk. Általánosságban elmondható, hogy 6 hét iskola, majd 1 hét szünet, megint 6 hét iskola majd 2 hét szünet következik. A teljes iskolaév szeptember elejétől -július végéig tart, megszakítva 3 x 2 hetes, és több 1 hetes szünettel, illetve 1-1 napos hosszú hétvégével.  A napi tanítási idő pedig reggel 9 órától délután 3 óráig tart.

A gyerekek nincsenek agyon terhelve, lecke csak a hétvégére van. Hét közben általában olvasókönyvet kapnak szintek szerinti bontásban, amit egy hét alatt “illik” elolvasni és visszavinni.  Minden taneszközt az iskola biztosít, a szülőknek csak a gyerek egyenruháját (uniform) kell megvennie.

Délutánonként vannak plusz foglalkozások: énekkar, sport, angol, furulya stb. És ezek is ingyenesek természetesen.

Az étkezésért viszont kell fizetni, vagy vihet itthonról is és azt eszi napközben a gyerek.

 

 

Írásom kizárólag a személyes tapasztalatainkra épül, az országon belül ebben is lehetnek eltérések.

 

Ha tetszett az írásom és kíváncsi vagy a folytatásra, nyomj egy “Tetsziket”, majd válaszd ki az “Értesítést kérek” a blog Facebook oldalán és nem maradsz le semmiről.