2016.március 14.- Hogyan vállalkozzunk a Királyságban?

Vállalkozni az Egyesült Királyságban?  Igen. Miért is ne?

Mivel én egyéni vállalkozó vagyok, gondoltam megosztom veletek, hogyan is lehet vállalkozásba kezdeni itt.

Találtam egy összefoglaló remek írást ITT róla.

Mindent átfogó írás – igaz a 2015-ben érvényes sávokkal, adókkal-  de a vállalkozás indítása és a metódus ugyanaz. (Picit emelkedett az Class II. NI mértéke heti 2,8 fontra.)

Ha átolvassátok rájöttök pár lényeges különbségre ti is gyorsan.

Itt nem kell előre mindennel rendelkezned, ha életképes az ötleted, és megéri belevágni akkor van 3 hónapod rá, hogy a papírmunkát is rendezd. Az az elv, hogy csak valóban akkor vállalkozz ha érdemes. Erre kapsz 3 hónap “türelmi időt”.

Az adók mértéke nem úgy van megállapítva, hogy belerokkanj. Teljesen megfizethető kategória. Ezért is talán, de alig van fekete munka. Egyszerűen nem éri meg kockáztatni.

anglia-terkep

Pár személye tapasztalattal még kiegészíteném azért az írást.

A könyvelő. Ugyebár, jobb ha szakember végzi a könyvelést. De. Itt is lehet olcsóbbá tenni a dolgot. Én találtam egy nagyon precíz, segítőkész könyvelőt aki csak az effektív bevallásomat csinálja meg év végén. Az összes előzetes papírmunkát én. Ezáltal megspórolva a könyvelő díjának jelentős részét. Ez annyit tesz, hogy minden hónapban egy excel táblázatba felviszem a bevételeimet és a költségeimet (pénztári nyugta alapján). Ha nem vagyok benne biztos, hogy valamit elszámolhatok-e csak megkérdezem, és aszerint járok el. Ez nem igazán bonyolult munka, egy kis odafigyelést igényel csupán. Viszont megspórolok vele elég sokat.

Mivel én  romlandó élelmiszerrel dolgozom szükségem volt még egy engedélyre az önkormányzattól is (Council). A város council weboldaláról letölthető formot kellett kitölteni hozzá, mindenféle érdekes kérdésekre válaszolni.

Majd felvették velem a kapcsolatot és kijött az ellenőrzés. Ez  elsősorban a tárolásra és a higiéniára kíváncsi. De mondhatom, hogy ez is nagyon-nagyon egyszerűen-ésszerűen teljesíthető elvárásokat tartalmaz, abszolút de nem  elrugaszkodott és drága dolgokat kell teljesíteni.

Meg is kaptam a legmagasabb, azaz  5 fokú higéniai besorolást 🙂

Összefoglalva elmondható, hogy itt érdemes vállalkozni, mert nem arra hivatott a rendszer, hogy lehúzza a legtöbb sápot rólad, hanem hagy élni.

 

És végül ITT egy másik írás arról, hogy ha valaki nagyobban gondolkodik és Kft-t (LTD) szeretne indítani akkor mit, hogy tegyen.

anglia-139

 

Ha tetszett az írásom és kíváncsi vagy a folytatásra, nyomj egy “Tetsziket”, majd válaszd ki az “Értesítést kérek” a blog Facebook oldalán és nem maradsz le semmiről.