2014. június 12.

Sorry-sorry, hogy ennyire ritkán írok, de valóban mozgalmasak a napjaim.

Először is kezdjük a sort azzal, hogy lassan 2. hete a nagylány otthon van letenni a 11. év záróvizsgáit. Illetve épp ezekben a pillanatokban írja meg az utolsó tantárgyból is kis-érettségit. Remélem sikerült neki minden tantárgyból átmennie. Az év végi záróvizsgák erős közepes átlaggal megvannak.

Mint azt már mondtam szeptembertől már itt fog iskolába járni.

A két kisebbnek még tart az iskola, mivel itt egészen más rendszerben működik.

Akkor írok is pár hasznos információt a primary school-okról.

A primary school az otthon óvoda-alsó tagozat angol megfelelője. Itt 5 évesen kezdenek a gyerekek iskolába járni. 1 évig az ún. reception (előkészítő) osztályba járnak, majd year 1-year 6-ig járnak ide.

Itt a tanév szeptember 1- július 25-ig tart idén. Igaz, hogy 1 hónappal tovább járnak suliba mint otthon, cserébe viszont rengeteg szünet van év közben. A tanév fel van osztva 6 term-re. Az egyes terminusokat 2 hét szünet választja el, tehát 6 hét suli, 2 hét szünet a felbontás. Sokkal jobb ez a szünet rendszer egyébként mint az otthoni. Egyik szempont, hogy az otthoni 1-1 hetes szünetek semmire sem elegendőek, főleg amikor bele esik a 2-3 napos ünnep is. A másik, hogy a 6 hét nyári szünet épp elég a pihenésre, utazásra nem esnek ki annyira a tanulásból, és a szülő sem kap agymenést attól, hogy hogyan oldjon meg 2,5 hónap otthonlétet a gyerekének értelmes elfoglaltságokkal.Mert nincs mindenhol ott egy ráérő nagyi, vagy épp annyi jövedelem, hogy a gyerek táborról-táborra járjon.

A tanmenet is egészen más mint otthon. Itt ún. projekt tanulás folyik, ami azt takarja, hogy van egy-egy téma amit elővesznek és annak a nyelvtani, történelmi stb. vonatkozásait veszik.

Lássunk egy példát. Épp foci VB van (na ez a téma is megér itt egy misét). A gyerekek ennek kapcsán Braziliáról tanulnak-mint földrajzi, mint helyesírási, mint történelmi vonatkozásban. És ezt sem úgy kell elképzelni mint otthon, hogy az iskolapadban könyvekből okosodnak, jobb esetben egy lelkes pedagógus illusztrációkkal látja el.

A szőnyegen körben ülve kivetítőn (mert a projektor és a tablet alap felszereltség minden teremben) nézik, hallgatják a tanár elbeszélést. Ha megkérdezem Hogy mit tanultál a suliban ma? akkor általában az a válasz, hogy nem tudom. Közben pedig mesél Braziliáról, a fociról meg, hogy Anya, tudtad, hogy Brazilia fővárosa……..azaz észrevétlenül tanulja meg amit kell.

Nagyon szeretnek suliba járni már, még az angol hiánya jelent gondot, de már az sem annyira zavaró. Szívják magunkba mint a szivacs 🙂

Itt a mi sulink weblapja, aki tud angolul és érdekli olvasgathatja.

DSC_0935

Réka modell bemutatja a nyári uniformot 🙂

Szólj hozzá