Krémes torták,  Mandulás

Svéd mandulatorta/ Swedish almond cake

Jó régóta el szerettem volna készíteni. Kerülgettük egymást nagyon. Annyira ínycsiklandó volt a fotón Györgyusznál a Csaak mert szeretem blog írójánál , hogy muszáj volt már nekiállnom. 

Összehasonlítás alapom nem volt az eredeti Ikeás sütit még sosem próbáltam. Elhittem neki, hogy nagyon finom. De bevallom hősiesen, hogy nálunk 4:1 arányban veszített. El vannak az enyémek kényeztetve desszert frontom mondom én.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Svéd mandulatorta
Tészta: 4 tojásfehérje, 12 dkg nádcukor, 25 dkg őrölt mandula
A tojásokat válasszuk ketté. A fehérjét kezdjük el felverni, majd ha már kellően habosodott adjuk hozzá a cukrot, majd addig verjük amíg kemény, fényes habot nem kapunk. Az elkészült habba, óvatosan keverjük bele a mandulát.
Egy 24 centis kapcsos tortaformát  béleljünk ki sütőpapírral és simítsuk bele a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt süssük készre. Majd teljesen hűtsük ki.
Krém4 tojássárgája, 4 dkg cukor, 1,5 dl tejszín, 5 dkg fehér csokoládé, 1 tk. vaníliakivonat, 20 dkg vaj, 1 púpos ek. keményítő
A tojások sárgáját a cukrot és a tejszínt valamint a  keményítőt tegyük egy tálba. Vízgőz felett egy habverővel kevergetve gőzöljük sűrűre. Itt kell egy kis türelem, mert nem megy nagyon gyorsan, de a kitartásunk sűrű, fényes krémet fog eredményezni.
Vegyük le a tűzről és keverjük el benne az apróra tördelt csokoládét, a vaníliát és a szoba hőmérsékletű vajat. Hűtőben kidermesztjük.
Ezután a mandulás piskótát vágjuk ketté helyezzük vissza a kapcsos formába és kenjük meg a krém felével, majd  a másik lap piskóta és végül vonjuk be az egészet a maradék krémmel.
Tetejére: 5 dkg szeletelt vagy vágott mandula
A mandulát pirítsuk meg és szórjuk meg vele az elkészült tortát.
Fogyasztás előtt alaposan hűtsük ki a hűtőben.
Ha tetszett az  és kíváncsi vagy a  tortáimra, receptjeimre akkor nyomj egy “Tetsziket”, majd válaszd ki az “Értesítést kérek” a blog Facebook oldalán és nem maradsz le semmiről. 
Svéd mandulatorta/ Swedish almond cake bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva