Apró sütik,  Csokis,  Macaron

Fehércsokoládés macaron/ Macaron with white chocolate

Féltem tőle mint a tűztől. Mert eddig csak a cukorhőmérős eljárással készült macaront ismertem. Közben a másik oldalról ott volt a nagylányom nyomása aki imádja. De hát arany árban mérik itt (is).

Aztán megláttam EZT a videót a készítéséről, és már nem is tűnt akkora falatnak. Elsőre csodaszép macaronokat sikerült készítenem. Aztán -ahogy nálam mindig lenni szokott- a második próbálkozás siralmas lett. De nem adom fel. Ma is készült egy adag………lassan egymásra hangolódunk 🙂

Keresgéltem tovább macaron témában  és akkor találtam rá a macaron készítés hazai nagyassszonyának Piszkének a bejegyzésére, ahol leír mindent amit tudni kell ha szép macaront szeretnénk sütni. Olvassátok át alaposan mert számos ponton lehet elrontani.

Most lejegyzem a saját tapasztalatimat is a témában.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fehércsokoládés macaron

Hozzávalók:

90 gr tojásfehérje, 110 gr. darált mandula, 200 gr porcukor, 25 gr kristálycukor, 1 kk. kakaópor (holland)

A tojások fehérjét (kb. 3 tojás fehérje) pontosan kimérjük még előző este. Szobahőn hagyjuk állni másnapig.

2 db tepsit kibélelünk jó minőségű szilikonos sütőpapírral és 2-2 cm hézagot hagyva körberajzolunk egy 50 Ft-os (én 2 fontos) érmét. Ezek lesznek a méretadóak .

A mandulát (ha nem darált akkor alaposan daráljuk át) és  a porcukrot valamint a kakaóport szitáljuk át egy teaszűrőn.

(Piszke szerint ha az alapanyagok nem eléggé porszerűek akkor érdemes őket átdarálni együtt. Nekem szerencsém van itt, mert nagyon jó minőségű a porcukor is és a mandula is, elég átszitálnom. )

Kezdjük el felverni a tojásfehérjét, először alacsony fokozaton, majd ha már habos magasabb fokozatra kapcsolhatunk. Adagoljuk hozzá a 25 gr kristálycukrot és verjük tovább vele.. Akkor jó az állaga,  ha a tálat fejre fordítva nem esik ki a hab.

Beleborítjuk az átszitált mandulás-porcukros-kakaós keveréket. És most jön a munka egyik kulcs része. Annyi ideig keverjük a habot a tál oldalától kezdve a közepe felé amíg az lávaszerűen lefolyik a fakanálról. ( A belinkelt videóban jól látható mikor jön ez el).

A habot habzsákba szedjük és a nagy lyukú kinyomó csővel  -vigyázva, hogy egy pontról indítjuk a kinyomást- a megrajzolt körökbe nyomjuk a habot.

1 órán át szobahőn pihentetjük (Piszke erre is ad megfelelő instrukciókat mire kell figyelni!)

Ezután 16 perc  alatt gázsütő 2 fokozatán megsütjük (nekem alulra kell betennem egy tepsit , hogy nem érje nagy hő alulról)

Megvárjuk amíg kihűlnek és óvatosan lehúzzuk a sütőpapírról. Az egyik felükbe beletöltjük a felvert fehércsokoládés krémet és lezárjuk a másik fél macaronnal. Hűtőben tároljuk 1 napig, amig a macaron megpuhul a krémtől. Tálalás előtt 1 órával szobahőre tesszük…….and enjoy!

 

Fehércsokoládés krém:

100 gr. fehércsokoládé, 1 dl tejszín

Gőz fölött felolvasztjuk a fehércsokoládét, majd ráöntjük a tejszínt és egyneműre keverjük őket. Kihűtjük és felhasználásig hűtőbe tesszük. Mielőtt betöltenénk vele a macaront habverővel alaposan kihabosítjuk.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ha tetszett az  és kíváncsi vagy a  tortáimra, receptjeimre akkor nyomj egy “Tetsziket”, majd válaszd ki az “Értesítést kérek” a blog Facebook oldalán és nem maradsz le semmiről.