Diós,  Krémes torták

Eszterházy torta

Megint egy klasszikus. Megint egy igazán magyaros ízvilágú torta. Igen-igen az Eszterházy. Elég megosztó torta, valaki vagy nagyon szereti vagy nagyon nem. Nos, remélem akinek készült az utóbbi táborba tartozik, és szerette az én Eszterházy tortámat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eszterházy torta
Felvert lapok: (20 cm-es formához)
5 db nagy tojás fehérje, 15 dkg porcukor, 1 cs vaníliás cukor, 5 dkg finomliszt, 15 dkg darált dió, 1 kk őrölt fahéj, csipet só a habba
Rajzoljuk körbe a 20 cm tortaformánk alját ötször sütőpapírra. Ezeket a köröket vágjuk ki, de hagyjuk körben nagyobbra kissé. Én elővettem 5 db tortaforma alját, arra helyeztem a kivágott sütőpapír köröket (nem baj, ha  a forma nagyobb mint a sütőpapír körünk, csak a sütőlemezt fogja helyettesíteni).
A tojások fehérjét a csipet sóval kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, lassan adjuk hozzá a porcukrot, és a vaníliás cukrot, majd verjük kemény habbá.
Ezután óvatosan keverjük a habhoz az őrölt fahéjjal összekevert lisztet, majd a darált diót is.

Előmelegített sütőben 10 perc kell közepes lángon a süléshez. Én egyszerre két lapot tudtam így kisütni, majd a másik hármat utána.

A sütőből kivéve a sütőpapíron hagyjuk teljesen kihűlni a lapokat, majd egy spatulával óvatosan alányúlva, válasszuk le a papírról a tésztát.

Diós krém:

250 ml tej, 1 tk. vaníliapaszta, 125 gr. cukor, 5 db tojás sárgája, 80 gr. darált dió, 300 gr. vaj, 50 ml rum

A tejet felforraljuk a vaníliával, majd hozzáadjuk a tojással kikevert cukrot és folyamatos keverés mellett  besűrítjük. (Félősebbek 1 ek. vanília pudingport adhatnak hozzá.) A tűzről levéve még melegen hozzákeverjük a diót. Kihűtjük. A vajat a rummal kihabosítjuk és a diós keverékkel jó alaposan összedolgozzuk.

A torta betöltése:

A lapokat óvatosan egy nagy kés segítségével leválasztjuk a sütőpapírról- úgymond a lapok alá vágunk 😀 A krémet négy egyenlő részre osztjuk és az öt lap közé töltjük egyenletesen. Kidermesztjük.

Csokoládé díszítés :
10 dkg fehér csokoládé és 5 dkg étcsokoládé
A csokoládékat tördeljük bele külön-külön tálba, majd vízgőz fölött olvasszuk fel mindkettőt.
Az elkészült torta tetejére először öntsük rá, majd óvatosan, egyenletesen kenjük el a fehér csokoládét.
Ezután az olvasztott étcsokoládéval, vékonyan csíkokat húzva rácsozzuk be a tetejét. Ezután fogpiszkálóval először felfelé, majd lefelé húzzunk csíkokat a tetején. (lehetőleg gyorsan dolgozzunk nehogy a csokoládé közben megdermedjen)
Az elkészült tortát tegyük hűvös helyre, hogy a csokoládébevonat teljesen megszilárduljon.
A receptért köszönet: Gizinek és Farkas Vilinek