Karamell,  Krémes torták

Kastély torta

Ez a torta megnevezés igen érdekes, merthogy semmi köze sincs a kastélyhoz 🙂

Elsőre én is meglepődtem, hogy a név nem egy gyerekeknek szánk tornyos tortát takar. Ez egy krémes-nagyon karamelles torta, aminek a krémjét érdemes tovább gondolni…….:)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kastély torta (22 cm tortakarikához~12 szelet)

Hozzávalók: 5 lap kakaós piskóta

Az alap recept szerint egyesével kellene megsütni a piskótákat, de ezt otthoni körülmények között elég nehézkes kivitelezni. Mert vagy szétmérjük 5 felé az adagot, és egyesével sütjük (jó esetben kettesével) vagy megkockáztatjuk, hogy összeesik a piskóta mire az utolsót is kisütjük.

Én úgy oldottam ezt meg, hogy 2 db tortakarikában sütöttem 3-3 lapot a megszokott kakaós piskótámból. 

Krém: 20 dkg cukor, 2+ 7 dl tejszín

Egy vastag falú edényben sötétre karamellizáljuk a cukrot, majd lassan belecsurgatunk 2 dl tejszínt, közben folyamatosan keverve. Addig keverjük-főzzük tovább amíg fel  nem olvad teljesen minden darabka. (Nekem ez elég sok idő volt, szóval elég türelemjáték :)) Kihűtjük.

A maradék 7 dl tejszín kemény habbá verjük. A kihűlt alapkrémhez adjuk kis adagokban összedolgozva őket. Javaslom, hogy az elkészült krémhez adjunk apróra vágott tejkaramellt is. (Ha már lúd, legyen kövér :D)

Az első piskótalap köré helyezzük a tortagyűrűt majd váltakozva betöltjük a tortát. Egy lap piskóta, vékony krémréteg. A krémmel óvatosan bánjunk, maradjon belőle a tortára kívülre is.

Hűtőben pár órát dermesztjük, majd leemeljük a tortagyűrűt róla és körbekenjük az oldalát is a maradék krémmel.

A fel nem használt egy darab piskótánkat ledaráljuk és ezzel körbepanírozzuk a torta oldalát.

Ha igazán szépet akarunk készíteni akkor ismét karamellizálunk cukrot és karamelldíszt készítünk a torta tetejére, de el tudom képzelni tejkaramell darabkákkal megszórva is.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A receptért köszönet Nassoldának.

PiciJuci Cukrászdája  a Facebookon is megtalálható, csatlakozz Te is hozzánk!

 

Szólj hozzá