Diós,  Mákos,  Sütemények

Bejgli

Nem vagyok valami aktuális tudom. De a  nagy  karácsonyi bejgli sütési dömping közepette nem volt időm és energiám begépelni ide is. Ez a bejgli a legfinomabb (tudom mindenki ezt mondja a sajátjára, de tényleg csak dicsérni tudom) amit eddig ettem, egészen biztosan jövőre is előkerül nálam. Nem reped, nem száraz, alig van tészta benne. Pont ahogy szeretjük 🙂

Ami nagy előnye még, hogy az összes teendő három felé van osztva, így nem olyan időigényes az elkészítése egyszerre.

A férjem aki nem szerette eddig a bejglit ezt nagyon gyorsan tüntette el.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bejgli 6 rúd (540 gr/rúd)

A tészta hozzávalói:

90 dkg liszt, 25 dkg margarin, 12.5 dkg sertés zsír, 10 dkg porcukor, 2.5 dkg élesztő, 1 dkg só, 2 db tojássárgája , és 1 dl hideg cukormentes főzőtejszín valamint kb. 2 dl hideg víz vagy amennyit felvesz a tészta gyúrás közben.

A fenti hozzávalókból tésztát gyúrunk. Az élesztőt csak bele kell morzsolni, nem kell felfuttatni! A víz mennyiségre figyeljünk, ne adjuk hozzá elsőre az egészet. Nem túl száraz és nem nyúlós tésztát kell kapnunk!

20 percre tegyük a hűtőbe, majd mérjünk ki 6x 27 dkg tésztát. Egy nagyobb darab sütőpapíron egy adag tésztát 20 x 25 cm nagyságúra nyújtjuk(figyeljünk a méretre, mert ha túl nagyra nyújtjuk akkor vékony lesz a tészta és reped) , majd megtöltjük  mákkal vagy dióval, és a sütőpapír segítségével feltekerjük. Átemeljük a sütőpapírral bélelt tepsibe és a végeit alá hajtjuk. Így járunk el mind a hat darab tésztával.

A tészta nyújtásánál sem a deszkát, sem a tésztát nem kell lisztezni. Délután mikor elkészül a bejgli akkor le kell kenni tojássárgájával de csak hosszában, hagyni kell száradni, majd este le kell kenni tojásfehérjével de csak keresztben. Így lesz szép márványos. Éjszaka hűvös helyen – de nem hűtőben-  kell tárolni és nem kell letakarni. Ha meleg helyen van tárolva akkor túlkel.

Csak reggel szabad megsütni! Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszurkálni középen a legaljáig a tésztának. Ez azért fontos, hogy a gőz ki tudjon belőle jönni. Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30-ig kell sütni.

Mák vagy dió töltelék ( 6 db bejglihez )

6 rúdhoz: 85 dkg mák vagy darált dió ( 3 rúdhoz 42 dkg mák, 3 rúdhoz: 42 dkg dió), 15 dkg zsemlemorzsa vagy kekszmorzsa, 50 dkg kristálycukor,0,5 liter víz

A vízből és a cukorból szirupot főzünk. Ráöntjük a többi összekevert hozzávalóra. Kihűtjük. Érdemes előre elkészíteni, és hűtőben tartani felhasználásig.

Mákos ízesítése: reszelt citromhéj, fahéj, kandírozott citrom és narancs

Diós ízesítése: rum, méz

A lekenéshez: 2 db tojás sárgája, majd a fehérje

TIPP: Olyankor mikor ragacsos, nem nyújtható liszt nélkül a tészta, akkor gyúrni kell még hozzá lisztet! Nyugodtan hozzá lehet még dolgozni annyi lisztet, hogy nyújtható legyen!

A tészta készítéséhez használhatunk száraz porélesztőt is. Általában egy tasak 1/2 kg liszthez elegendő, én ehhez a liszt mennyiséghez  2 csomag porélesztőt adtam, tökéletesen működött.

A recept forrása ITT. 

PiciJuci Cukrászdája  a Facebookon is megtalálható, csatlakozz Te is hozzánk!

 

 

 

 

 

Szólj hozzá