Csokis,  Krémes torták

Dobos torta készítése házilag

Sokáig kerülgettük egymást, de tudtam, hogy egyszer egymásra fogunk találni. Érdekes módon nagyon tartottam tőle. Magam sem tudom megmondani miért, de féltem elkészíteni. Bár nem alaptalanul (igen, balga módon jól megégettem magamat a forró cukorral, naná).

Segítségül egy profi videót találtam . Farkas Vilmos nagyszerű videó receptje volt a segítségemre. És Vilmos, hogy kezdi a mondandóját? Vigyázzunk a forró cukorral………. na ennek ellenére én belenyúltam , szép kis vízhólyag lett a jutalmam.

Viszont a dobos krémhez itt nem tudtam minden alapanyagot maradéktalanul beszereznem, ezért Dina barátnőm isteni dobos krémjéhez nyúltam ismét. Biztosra mentem, mivel már egy előző tortában teszteltem. A krém minősége a bele kerülő csokoládén múlik, tehát ha arra adjuk a fejünket, hogy Dobos tortát készítsünk, ne sajnáljuk a jobb minőségű csokoládét sem tőle.

Ez a lapos torta, merőben eltért a kór jellegzetesen túldíszített süteményeitől. Nemcsak formájában, hanem ízében és technológiájában is. Akkoriban még nem ismerték az édes vajkrémeket. A süteményekhez inkább főzött krémeket, cukorhabokat, befőtteket, tejhabokat használtak. A sütemény sikere miatt más cukrászok próbálták reprodukálni, évtizedekig sikertelenül. “

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dobostorta

6 db  vékony piskótalaphoz (23 cm tortakarikában sütve)

Hozzávalók: 6 db tojás kettéválasztva, 100 g porcukor. 100 g liszt, 35 g olvasztott vaj

(A 6 db piskótalap egyszerre való sütése otthoni  körülmények között kivitelezhetetlen, ezért a fenti mennyiséget 3 felé osztva, 2×1 lapban  sütöttem meg a lapokat.)

Tehát a két db laphoz (külön-külön sütve)  2 db tojást, 33 gr porcukrot, 33 gr. lisztet és 12 gr. olvasztott vajat használtam.)

1/ A piskóta készítést a papírformák kivágásával kezdjük. 6 db, 26 cm átmérőjű kerek formát készítünk sütőpapírból. Ezt úgy a legegyszerűbb kivitelezni, hogy körberajzoljuk az ekkora átmérőjű tortaformánk alját. 

2/ A tojás sárgáját kihabosítjuk a porcukor felével.

3/ A tojás fehérjét a maradék porcukorral nem túl kemény habbá verjük.

4/ A két tojáshabot óvatosan összekeverjük, majd beleforgatjuk a lisztet, és az olvasztott vajat.

5/ Sütőpapírral takart  lemezre kenjük a masszát.

Előmelegített 210 C-fokos sütőben 10-12 perc alatt világosra sütjük.

 

Elég macerás ennek a piskótának az elkészítése házilag, mivel nem áll rendelkezésre nagy méretű vagy több sütő otthon. Ezért kikísérleteztem azt, hogyan lehet ezt a műveletet egyszerűsíteni úgy, hogy közben a végeredmény ugyanaz legyen.

Piskóta sütése 2. verzió (egyszerűbb)

2 x 3 lap piskótához 23 cm tortakarikában sütve

Hozzávalók: 9 db tojás kettéválasztva, 150 g porcukor, 150 g liszt, 2 kk. sütőpor, 52,5 gr. olvasztott vaj

1/ A tojások sárgáját fehéredésig habosítjuk a porcukor felével.

3/ A tojások fehérjét a maradék porcukorral nem túl kemény habbá verjük.

4/ A felvert tojásfehérjébe szitáljuk a sütőporos lisztet, a tojás sárgája részt és az olvasztott vajat. Óvatosan egyneműre dolgozzuk.

5/ Sütőpapírral bélelt 2 x 23 cm tortagyűrűben megsütjük. (Ha nincs két db egyforma méretű tortakarikánk akkor az adagot felezni kell és külön-külön előkészíteni és sütni)

Előmelegített 180 C fokos sütőben 10 perc, majd 160 fokon még további 20 perc alatt világosra sütjük. Tűpróba! ( A sütési idő az én sütőmre lett számolva)

Teljesen kihűtjük, majd tortafűrésszel 3-3 részre vágjuk.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dobos krém:

(nagy adag)

6 egész tojás, 25  dkg cukor, 20 dkg 74% jó minőségű étcsokoládé, 50 dkg vaj (nem margarin!)

A tojásokat a cukorral  gőz fölött jó habosra verjük. Majd levéve a gőzről hűlésig folytatjuk a verését, ezután a habba csorgatjuk az olvasztott csokoládét, ami ne legyen túl forró. Ha  már langyosra hűlt az egész, akkor jöhet a felhabosított, finom lágy vaj. Hűtőbe tesszük pár órára. és tölthetjük is a tortába.

A torta betöltése:

5 db lapot és a krém ötöd részét felhasználva betöltjük a krémet a lapok közé. Ehhez a tortakarikát tegyük vissza a lapok köré. Ebben is dermesztjük ki.

Elkészítjük a dobos tetőt, azaz a hatodik lapot bevonjuk 150 gr. olvasztott cukorral.

A mázhoz kis lángon, állandó keverés mellett felolvasztjuk a kristálycukrot, és addig keverjük, míg megbarnul. Csak világosbarna legyen, ne sötét! Fontos! Ez a karamell dísz nagyon veszélyes! Magas hőfokú, és ragadós! Ha kezünkre fröccsen, komoly sérülést okoz! Csak fokozott odafigyeléssel készítsük! Gyermek ne tartózkodjon a közelünkben.

Ezután gyorsan rákenjük a félretett lapra, elsimítjuk, majd vajba mártott hosszú pengéjű késsel bejelöljük a szeleteket. Mikor kissé kihűlt, eldaraboljuk a jelölések mentén.A feldarabolt tetőket, a felvágott tortaszeletek tetejére tesszük.

Hát van vele munka rendesen 🙂

PiciJuci Cukrászdája  a Facebookon is megtalálható, csatlakozz Te is hozzánk!

 

 

Szólj hozzá