Sütemények,  Túrós

Rákóczi túrós újratöltve

Sorozatgyártásra álltam férjuram kedvéért Rákóczi túrósból….és akkor láttam, hogy itt még fent sincs a tuti recept.
No akkor lássuk a számomra legtökéletesebb Rákóczi túrós receptjét.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Rákóczi túrós
23 x 23 cm tepsiben, vagy keretes tortakarikában sütve
 
Linzertészta alap:
15 dkg liszt, 10 dkg margarin, 5 dkg porcukor, fél-fél cs. sütőpor és vaníliás cukor, 1 db tojás sárgája, fél ek. tejföl

Ebből linzertésztát gyúrunk, amit kézzel szépen egy közepes méretű tepsibe nyomkodunk, villával megszurkáljuk. Betesszük közép meleg (kb. 160 fokos) sütőbe. Addig sütjük amíg a túrótölteléket összeállítjuk, ez kb. 5 perc.
Túró töltelék:
Amíg sül a linzertészta elkészítjük a tölteléket. 

50 dkg túró, 3 ek. búzadara, 2 tojás sárgája, 2 tojás fehérje habbá verve, 1 ek cukor, 2 ek. tejföl, 1 cs. vaníliás cukor, maroknyi mazsola megmosva, 1 citrom reszelt héja.


Jól összedolgozzuk a hozzávalókat, a legvégén forgassuk bele a tojásfehérje habot. A félig megsült linzertésztára egyengetjük  a túrós töltetéket, és mehet vissza a sütőbe, amíg a túró picit rózsaszín nem lesz. Ha megsült akkor még melegen megkenjük vékonyan sárgabarack lekvárral, erre megy a hab.

Tojáshab:
10 tojás fehérje, 40 dkg porcukor, 4 dkg étkezési keményítő

Egy lábosban vizet forralok. Egy fém edényben ( ami illik a gőznek használt edénybe) a tojások fehérjét  keményre felverem, majd amikor már jó kemény akkor lassan adagolom hozzá a cukorral elkevert keményítőt és még tovább verem kb.2 percig. Ezután a gőzre teszem és további 6-7 percig verem a habot.  Ezután
 rusztikusan ráhalmozom a túróra és visszateszem a sütőbe.
Itt  már csak 100 fokon szárítom habot, ez további 15-20 perc még.
TIPP: tökéletes ehhez a fagyasztott tojásfehérje is.  Ekkor 1 nappal előtte olvasszuk ki és szobahőn tároljuk. Igy jó keményre fel tudjuk majd verni azt is. Nekem karácsonykor, a bejgli sütésből szokott nagyon sok megmaradni amit lefagyasztok és eképpen szokta végezni.


PiciJuci Cukrászdája  a Facebookon is megtalálható, csatlakozz Te is hozzánk!


3 hozzászólás

Szólj hozzá