Sütemények

Gyümölcskenyér

Ez is még a karácsonyi asztalunk dísze volt, elsősorban a fagyasztóban sorakozó rengeteg tojásfehérje elkoptatása miatt is tetszett meg ez a recept, és nem csalódtam. Nagyon könnyű a tésztája, hiszen alig van benn liszt, a gyümölcsös orgia dominál.
Nem csak karácsonyra ajánlanám, bár tipikus karácsonyi süteménynek számít. Igazán könnyű elkészíteni, és még a csokibevonat nélkül is igazán finom.
Gyümölcskenyér
Hozzávalók
6 tojás fehérje (fagyasztott is jó, csak egy nappal előbb vegyük ki a fagyból, hogy magától olvadjon ki), 15 dkg porcukor (nálam fruktóz), 30 dkg vegyes kandírozott gyümölcs, dió és mandula vegyesen apróra vágva, 1 ek. rum, 1 narancs reszelt héja, 1/2 narancs leve, 13 dkg liszt
A tojásfehérjéből verjünk jó kemény habot, amikor már majdnem jó adjuk hozzá a cukrot kanalanként.
Adjuk hozzá a többi hozzávalót is. Vajjal kikent és liszttel megszórt püspökkenyér (vagy őzgerinc) formába öntjük,és előmelegített sütőben 170 fokon kb. 40-45 perc alatt megsütjük.   Tűpróba!
A bevonathoz:  10 dkg étcsokoládé, 1 dl tejszín, 1 kk. vaj
A tejszínt vízgőz felett felforralom, majd beletördelem a csokit (én még egy mogyorónyi vajat is teszek bele, hogy fényesebb legyen), szép egyneműre keverem. Picit visszahűtöm és máris elkenhető egyenletesen rajta.
Nagyon bosszús vagyok, mert az ünnepi forgatagban elfelejtettem a belsejét is lefotózni, pedig igazán színes és szépséges lett, szándékosan olyan gyümölcsöket válogattam össze, hogy a színek is harmonikusak legyenek 🙁
A tálca szélén a narancsos golyókat láthatjátok, melyet az elősző bejegyzésemben osztottam meg veletek. 
Kandírozott naranccsal díszítettem, melyet Dina receptje szerint készítettem el előtte. 
A receptet köszönöm Andinak, a Sherpa konyhája blog írójának 

4 hozzászólás

Szólj hozzá