Csokis,  Sütemények

Vörösboros csokis püspökkenyér- mézkaramelles habbal

Játék van ismét.  A blogkóstoló nevű játék már a 13. fordulójához érkezett. Most Janka a játék házigazdája, a Csak, mert szeretem blog háziasszonya.
A játékot a 13 szám misztikuma övezi……..Luca asszonyság boldog lehet idén. Azt kérte tőlünk, hogy a receptet amit kiválasztunk varázsoljuk kissé ünnepivé, hogy ezzel is egy csokorba szedjük mit lehetne az ünnepi asztalra varázsolni majd.
Ebben a fordulóban Süni Süti blogját sorsolta nekem kóstolásra, ahol kutakodva rátaláltam erre a boros csodaszép kuglófra. Először én is kuglófként szerettem volna megcsinálni, aztán eszembe jutott, hogy legutóbb szinte nyers maradt a kuglófom közepe, és inkább a püspökkenyér formámat húztam elő.
Jó szokásomhoz hívem kicsit hozzátettem az alaprecepthez ezt -azt, hogy ünnepibb különlegesebb ízű legyen, illetve csokibevonat helyett egy finom mézkaramelles (picit boros) habot készítettem hozzá csak az ünnepre való tekintettel (és mert mi a habos sütiket jobban szeretjük).
Aki nem kívánja a habbal turbózni sem fog csalódni, akár magában is megállja a helyét az ünnepi asztalon.
De el tudnám képzelni egy kis borsodóval, vagy pikáns narancslekvárral is.
Vörösboros csokis püspökkenyér- mézkaramelles habbal
 
 
Hozzávalók:
20 dkg puha vaj, 17 dkg cukor (nálam fruktóz), 4 tojás, 28 dkg finomliszt, 1 ek. holland kakaópor, 1 tk. mézeskalács fűszerkeverék , 1.5 dl száraz vörösbor, 10 dkg étcsokoládé, 1 ek. olaj, 1 cs. sütőpor, 1 narancs reszelt héja, 1 maréknyi mazsola, 5 szem aszalt sárgabarack apróra vágva, 1 maréknyi kandírozott citrom (vagy bármilyen aszalt és kandírozott gyümölcs, esetleg dió)
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vajat is és azzal is kihabosítjuk. A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. A csokit egy kislábasban az 1 ek. olajjal felolvasztjuk.
Mérjük kis a száraz hozzávalókat, és a bort is, és ezeket  felváltva adagoljuk a tojásos-vajas alaphoz, majd adjuk hozzá a felolvasztott csokit és a tojáshabot is. Keverjük el simára az egészet, majd adjuk hozzá a mazsolát, kandírozott gyümölcsöket.
Kivajazott, lisztezett püspökkenyér formában előmelegített sütőben 180 fokon, 40-45 perc alatt megsütjük.  Tűpróba!
Mézkaramelles hab
 
Hozzávalók:
2 ek vaj, 2 ek. méz, 2 ek. fehérbor, 2 dl tejszín, 1 kk. mézeskalács fűszerkeverék
A vajat és a mézet olvasszuk fel egy kislábasban, kissé hagyjuk karamellizálódni, mehet hozzá a bor. Hagyom, hogy habosan szépen összeforrjon az egész. Hűlés közben fog besűrűsödni.
Én ezt a műveletet még előző este elvégeztem, éjszakára a hűtőben szép sűrű lett. Másnap felvertem a tejszínt és hozzáadtam a mézes-boros alapot, valamint a mézeskalács fűszerkeverékkel még pikánsabbá tettem.
A mézkaramell receptjéért köszönet  Pixie-nek.

4 hozzászólás

Szólj hozzá