Gyors,  Keksz

Kakaós perec és keksz…….azaz ismét blogot kóstoltam

Rendszeresen játszom a blogkóstoló nevű játékban. A lényege röviden annyi, hogy a házigazda kisorsolja a jelentkezők közül a párokat, akinek a blogjáról választhatunk valamit, amit aztán elkészítünk……azaz blogot kóstolunk.
A 12. forduló háziasszonya Teller-Cake blog írója Zsuzsa, most mellém Szabinát, a Besamel, több mint mártás blog íróját  sorsolta. Ismét egy új blog, ismét órák teltek el nézelődéssel. Aztán ma reggel a tettek mezejére is léptem. A sokadik választásra ezek a kakaós perecek lettek a befutók, minthogy a gyerekek kekszes dobozának feneke kilátszott már. 
No ismét bizonyítást nyert, hogy ami az egyiknek sikerül a másiknak  már koránt sem biztos, hogy igen. Pedig ugyanabból a receptből készült mind a kettőnké.
Szabina perecei szép szabályosak, valóban perec formájúak………….az enyémek kevésbé.Szerintem ott van a bibi, hogy én indulásból másfélszeres adagot készítettem (a nagy számú éhes száj okán), és valószínűleg puhább lett a tésztám a tojástól (az eredeti recept 1 nagy tojást ír, én 2 kicsit használtam).
De még időben észleltem a problémát, ezért az én pereceim gyorsan kekszekké avanzsálódtak, így megmenekült a haza becsülete is 🙂
No de lássuk mit sütöttem ki.

Kakaós perec és keksz (eredeti mennyiséggel írom)

Hozzávalók: 
35 dkg sima liszt, 5 dkg kakaópor (ha holland kakaót használunk kevesebb is elég), 1 nagy tojás , 3 ek hosszú (instant) kávé, 20 dkg margarin, 15 dkg barna nádcukor , 1 kk vanília esszencia, csipet só, 1 kk. sütőpor 

a tetejére:

 kb.: 1 ek barna cukor vagy fahájas cukor 

a maradék instant kávé pici tejjel lágyítva (ha nem akarjuk cukorral megszórni, el is maradhat)

Elkészítése: 
A száraz hozzávalókat kimérjük, majd elmorzsoljuk benne a margarint.
A tojással elkeverjük az eszenciát és a kávét, majd a lisztes keverékhez adjuk és tésztává gyúrjuk, fél órára hűtőbe tesszük.

Hűtőből kivéve  egy darabka tésztából hosszú, vékony rudat sodrunk, perec alakúra formáljuk és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, tetejüket a kávéval  lekenjük és (fahéjas) cukorral megszórjuk. 
Előmelegített  sütőben, 180 fokon 15 perc alatt megsütjük, a tepsin hagyjuk kihűlni. Ne süssük túl, mert kiszárad!

4 hozzászólás

  • Dina

    Tudom, hogy szeretsz, és én is téged, szóval biztosan nem bánódsz meg, de a korong alak kevésbé emlékezetet valami kevésbé finomnak tűnő dologra. 😀 Ám ez vonatkozik az eredetire is, de mindannyian tudjuk, hogy ami randa, az lehet baromi finom! :)) Lehet, hogy csillagcsöves zsákból fogom kipróbálni, hátha kevésbé lesz előnytelen neki a barna szín. Imádollak! :))

  • PiciJuci

    Dina szívem…ez a megközelítés eddig eszembe sem jutott 😀 mivel én ettem ezekből a sz…okból 😀 mégis csak pereceknek kellett volna lenniük? A csillagcsöves megoldás nem müxik, túl masszív hozzá a tésztaJanka, valóban, valami van a levegőben. Ez nem a mi napunk

  • marisz57

    A hozzászólásokon nagyon jól szórakoztam! :)Ez a ronda, de finom kategória és kész!Juci, bizonyítottál már, milyen szépségeket tudsz készíteni, így arra kérlek, a balul sikerült perecek okán ne dőlj a kardodba, ne bújdokolj el, és ne szórj hamut a fejedre! 🙂

Szólj hozzá