Keksz

Mézeskalács (azonnal puha)

Mivel többen is kérdeztétek milyen mézeskalácsot sütök, így közzéteszem. Előre megjegyzem, hogy mások tollával ékeskedem, de azt hiszem, hogy aki egyszer Moha receptjét kipróbálja nem is keresgél tovább soha többé.
Ajánlom nézzétek meg Moha csodás mézeseit ájulat miket művel………órákig tudnék közöttük nézelődni.
Ezeket a most látható mézeseket családi összefogásban készítettük. Tegnap én összeállítottam a tésztát, ma a két kicsikém kiszaggatta, majd a nagy is beszállt, én kisütöttem őket, majd a nagy írókázta. Össznépi családi program lett ez mára.
Ezek annyira frissek, hogy még az íróka is szárad rajtuk.

 


Azonnal puha mézeskalács

Hozzávalók:
25 dkg méz, 25 dkg vaj, 6 tojás, 40 dkg porcukor, 2 tk. szódabikarbóna, 1 cs. mézeskalács fűszerkeverék, 2 tk. fahéj, 4 ek. citromlé, 1 kg finomliszt, 1 citrom ( vagy narancs) reszelt héja

A mézes a vajjal felmelegítjük, de nem forraljuk, csak olvadjanak szépen össze.
A tojásokat a cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a liszt és a mézes egyveleg kivételével a többi hozzávalót is. Ha eddig a robotgép habverő fejével dolgoztunk akkor most vegyük elő a dagasztó kart.
Adjuk hozzá a lisztet és a mézes-vajat is és dolgozzuk alaposan simára az egészet.
Fedjük le és 1 éjszakára mehet pihenni hideg helyre.

Másnap lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk és kiszaggatjuk. Előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt halvány rózsaszínűre sütjük……….ne tovább!!! Ez nagyon fontos!

Íróka:
1 tojás fehérje, 15-20 dkg porcukor , 2 csapott ek. étkezési keményítő, 1 tk. ecet

Szitaljuk át a porcukrot, adjuk hozzá a keményitőt is. A tojás fehérjét az ecettel és a porcukor-kemenyitő egyharmad részével kezdjük el a gepi habverő leglassabb fogkozatával verni. Majd folyamtatosan adagoljuk a cukrot addig amig egy sűrűn folyós masszát nem kapunk. Ha szinezni szeretnénk akkor a kész mázat szinezhetjuk. Érdemes gel állagú ételfestéket használni, mert azzal nem módositunk az állagán. Habzsakba (egy tiszta nylon zacskó is megteszi, csak ici-pici lyukat vagjunk rá) töltjuk es indulhat a móka.

Ha kihűlt az írókával kidíszítjük. Fémdobozban sokáig eláll(na)……….jó mélyre dugjuk el karácsonyig:)

Még sok-sok praktikát MOHA oldalán olvashattok hozzá.

2 hozzászólás

Szólj hozzá