Figurás torták,  Fondantos torták

Dinó Expressz- Pajti

PiciJuci: Pajti

 Mint azt előző bejegyzésemben jeleztem is, két kisfiú tortáját volt szerencsém elkészíteni egyszerre, mivel a fiúk kevés idő eltéréssel születtek április hónapban, így a szülinapi bulit egyszerre tartották számukra.
A narancsos csokikrémmel töltött Thomas-os torta volt az egyiké, ez a Ddinó Expressz című meséből származó Pajti dínó volt a másik kérés., ami a felirattal ellentétben Noé tortája volt:)
Mivel viszonylag nagy torta kellett a népes számú gyermek-és felnőtt csapat részére, inkább az ún. 2D torta típust választottam Pajtihoz.
PiciJuci: Pajti

Az alap torta egy nagyon izgalmas meggyes-mákos krém töltést kapott (sk. fejlesztésű recept alább), Pajti megformálása pedig a következőképpen történt:
egy kartonpapírra átrajzoltam Pajti kontúrját (előtte a kiválasztott képet kinyomtattam-kivágtam) , ezt folpackkal bevontam. Maradék piskótát ledaráltam és egy kis narancsos csokikrém maradékkal összedolgoztam, egy jól alakítható masszát kapva ezáltal. A kartonpapírra megformáztam a piskótamasszából a dinót, majd bevontam fondanttal, mintáztam, festettem és átemeltem az alapra.

PiciJuci: Pajti

Meggyes-mákos krém

Mákos krém
15 dkg darált mák, 1 dl vörösbor, 4 dl tej, 1 cs. vaníliás puding, 4 ek. cukor, 1/2 l cukrozott tejszín

A mákot annyi vörösborban mint amennyit felvesz (kb. 1 dl) felfőzzűk. Annyi ideig főzzük, amíg a mák szépen elválik a lábosunk falától.
A pudingot 4 dl tejben a szokásos módon megfőzzük, majd  a még meleg pudingba keverjük a mákos krémet, jól kihűtjük. 1/2 l tejszínt keményre felverünk, és a mákos krémhez adjuk.
(Ha szükséges zselatinfixxel támogassuk meg,  ha esetleg nem lenne elég masszív a krém, nekem nem kellett)

Meggyzselé:
1 cs. vaníliás puding, 2 ek. cukor, 1 kk. fahéj,  5 dl meggylé ( ha nincs otthon ennyi, akkor vízzel pótoljuk ki, hogy összesen 5 dl legyen a folyadék)

A pudingot a  meggylében megfőzzük,hozzáadjuk a fahéjat, kihűtjük.

A torta betöltése: meggyzselével megkenjük a piskótát, erre jön a mákos krém , amibe lecsepegtetett meggyszemeket nyomkodunk.

2 hozzászólás

Szólj hozzá