Csokis,  Krémes torták

Narancsos csokitorta marcipánréteggel és csokigallérral

Narancsos csokitorta marcipánréteggel és csokigallérral
November 9-én a legnagyobbam 15 éves lett. 
Már jó előre kitalálta milyen ízű tortát is kér. Narancsos csokikrémes legyen, és marcipán  -a kedvence-  feltétlenül kerüljön bele. Nagyon örültem, hogy ismét a csokikrém egy izgalmas, nem szokványos  ízét próbálhatom ki.  Szeretek kísérletezgetni, elsősorban magunkon:)
Azt hiszem sikerült maradéktalanul eleget tennem a belbecsnek………na de a külseje.
Sok fejtörést okozott nekem, mivel nem volt időm fondant készíteni és burkolni sem -igen csak mozgalmas hétvégén ünnepeltük- ezért szerettem volna kipróbálni a fehér csokis ganache-val való bevonást. 
Nos, nem voltam elég körültekintő és figyelmes, ezért az egész ganache-t beitta a piskóta, mivel túl hígra sikerült. Ajaj, most mi legyen? 
Gyors telefon Pixie barátnőmnek aki ajánlotta, hogy mentsük a menthetőt és készítsek rá csokigallért. Hála egészen szépen sikerült kiviteleznem.
Még szerencse, hogy tettem el egy keveset az alap krémből így a díszítést azzal, csokireszelékkel és friss naranccsal meg tudtam oldani. 
Először valami fondant bevonaton gondolkodtam, a kevés maradék felhasználásával, de aztán elvetettem, mivel a belül lévő marcipán már eléggé édessé tette, meg hát ugyi beszívott 2 tábla fehér csokis ganache-t is a drága.
Aztán ez lett belőle……..az íze kárpótolt minden aggodalmamért:)
Narancsos csokitorta marcipánréteggel és csokigallérral
Narancsos csokitorta marcipánréteggel és csokigallérral

Piskóta: 
Krém: 
2 tojás
5 ek. cukor
1 vanillin cukor
3 dl tej
5 ek. liszt
2 ek. holland kakaópor
3 dl tejszín
1 tábla tejcsoki 
2 db narancs
(1/2 cs. zselatinfix)

A 2 db jól megmosott narancsnak lereszeljük a héját, az egyiket becsomagoljuk folpackba, és a hűtőbe tesszük, jó lesz a díszítéshez. A másiknak kifacsarjuk a levét. 
A 2 tojást 5 ek. cukorral és 1 narancs levével simára keverjük, ha nem elég a narancslé pici tejet még adhatunk hozzá.  Egy kisebb tálkában az 5 ek. lisztet, a 2 ek. kakaóporral elkeverjük, majd beleszitáljuk az előbbiekhez. Kézi habverővel simára keverjük.

3 dl tejet felteszünk forrni, és amikor már forr a csokis alapot belekeverjük, és folyamatos keverés me
llett sűrűre főzzük. Majd 1 tábla tejcsokit (vagy étcsokit, ízlés kérdése) beleolvasztunk. Beleforgatjuk a lereszelt narancsok héját is.

A krémet jól lehűtjük. Közben néhányszor átkavargatjuk kézi habverővel.
A tejszínt keményre felverjük, és a krémmel szépen összedolgozzuk. (Ha nem elég kemény lett a krémünk, akkor 1/2 cs zselatinfixxel támogassuk meg)

Érdemes még 1 órára hűtőbe visszatenni, hogy jól összeálljon és tölthetjük is a tortát. 

Az alsó réteg csokikrém közé még 25 dkg kinyújtott natúr marcipán is került.

Csokigallér:
5 dkg étcsoki
szilikonos sütőpapír

A betöltött tortánkat lemérjük körben és magasságban is. Pont ekkora méretű szilikonos sütőpapír csíkot vágunk.
A csokit felolvasztjuk  (nem adunk hozzá semmit!) és egy spatula segítségével lekenjük a sütőpapírt vele. Ezt szépen a tortánk szélére símítjuk, betesszük 10 percre a hűtőbe dermedni, majd szépen le tudjuk a csokiról húzni a papírt.

Igazán izgalmas, kicsit karácsonyi hangulatú torta lett belőle. 
Aki szereti a nem szokványos ízeket no és persze a csokit,annak meleg szívvel ajánlom.


2 hozzászólás

Szólj hozzá