Emeletes torták,  Fondantos torták

Naggyon rózsaszín ballagási torta

Nagyon-nagyon örültem mikor jött a felkérés erre a “picike” ballagási tortára.
Azt hiszem vannak az életnek olyan fontos pillanatai, amikor nagyon fontossá válnak a részletek, amire évek múlva is emlékszünk. A ballagás, az érettségi is egy ilyen esemény, amikor fontos mit eszünk-iszunk, miből tesszük ezt, milyen dekoráció díszíti a lakást, milyen tortát vágunk fel és az hogyan néz ki stb.

Amikor a torta külsejét tervezgettük sok verzió felmerült bennem. Legyen a rózsaszín három árnyalata, lentről felfelé világosodjon, legyen rajta lefolyó virág-levél eső.
Nos, ezekből semmi sem valósult meg:)
Aztán maradt az egyszerűség jegyében a nagyon rózsaszín elképzelés, csak kevés virág-levél-gyöngy megoldással díszítve. Természetesen azért egy ballagási tarisznya is felkerült a tortára.

Sütöttem egy 26, 23 és 18 karikában kakaós piskótát, melyek a következő krémmel lettek töltve (nos. ezt már az első percben tudtuk mi lesz):
legalul : csokis ganacheval lágyított rumos-csokis krém, pirított mogyoróval megszórva
középen és felül: joghurtos erdei gyümölcsös.
Még jó, hogy olvassátok a blogomat mert a torta összerakásáról elfelejtettem írni, Gabi köszi, hogy megkérdezted.
Szóval az összerakása a következőképpen zajlott (és bevált a stratégia, nagyon jól megállt a torta és szépen , sérülés mentesen tudtam összerakni):
a legalsó tortát leburkoltam és hagytam 1-1,5 órát keményedni, addig a másik kettő burkolás nélkül várta a hűtőben a sorsát.
Addig kivágtam a két kisebb torta méretére kartonpapírt (üres müzlis dobozok, egyéb kemény papírból készült dobozok tökéletesek a célra), ezeket bevontam folpackkal. Ennél arra figyeljük, hogy a torta méreténél kb. 1 cm-rel kisebb karton vágjunk, nehogy kilátszódjon aztán.
Mikor elég kemény lett az alsó torta, beleszúrtam 4 db vastagabb fajta szívószálat- ahova a következő tortát szántam tenni- akkorát hogy épp az alsó torta magassága legyen.
Kezdtem burkolni a középső tortát, amit a már levágott kartonra helyzetem, és még frissen a kartonnal együtt a szívószálakkal megerősített alsó tortára helyeztem.
A legfelső emelettel ugyanígy jártam el, de ott is csak a középső tortába toltam a szívószálakat.
Tehát a két felső emeletet már friss burkolással emeltem a helyére, és a legvégén hűtöttem őket össze.
A tortát nem mértem le (mivel csak 5 kg mér a konyhai mérlegem) de úgy 7-9 kg simán megvolt, a hűtőbe egyedül alig bírtam beemelni a “picikét”.
Utóirat: talán már sokatoknak feltűnt, hogy a tortáimról nem tárgyként, hanem sokszor élőlényként teszek említést. Bocsássátok ezt meg nekem, de egy-egy sikerültebb torta számomra nem egy tárgy, hanem egy “barát” , akivel beszélgetek, szeretgetem, nézegetem (amíg tehetem).
Mindig épp abba vagyok szerelmes ami a hűtőben csücsül……….:))) Na megyek is, megnézem a pillangócskákat és a 2in1 tortámat.

5 hozzászólás

Szólj hozzá