Gyors,  Mákos

Mákos guba torta vanília sodóval

Egy klasszikus karácsonyi étek, melyen nem csak karácsonykor érdemes elkészíteni. Családunk idősebb tagjai nagy mák rajongók, ezért került leporolásra a recept ismét:)
Most tortaformában készítettem el, így mikor kihűlt, gyönyörű tortaszeleteket tudtam vágni, melyet nyakon öntöttem vanília sodóval is a teljesség kedvéért.

Az én mákos gubám így néz ki:

Hozzávalók:
10 db szikkadt kifli felkarikázva
1 l tej
4 nagyobb tojás
10 ek mák
10 ek porcukor ( vagy édesítőpor)
mogyorónyi vaj a tortaforma kikenéséhez
maréknyi zsemlemorzsa

Elkészítése:
1. A tejet felteszem melegedni, és amikor már meleg belekeverem a tojások sárgáját, simára keverem vele.
2. A felkarikázott kiflit nyakon öntöm a tejjel, megvárom, hogy jól felszívja.
3. Ezután a mákos-cukros keveréket is hozzáadom és összeforgatom ezzel is. Ha valaki nem szereti túl édesen akkor kevesebb cukrot használjon.
4. Egy 26 cm tortaformát kivajazok és megszórom vékonyan zsemlemorzsával ( itt szándékosan nem sütőpapírt használok), és az egészet beleöntöm, kissé megnyomkodom. Mehet sülni 180 fokon kb. 15 percet.
5. A tojások fehérjét keményre verem ( ha van maradék tojásfehérjénk nyugodtan adjuk hozzá) és a félig sült gubára rusztikusan rásimítjuk, és visszatesszük még sülni amíg a hab szép rózsaszín nem lesz.


Vanília sodó, ahogy én készítem.

1. 1 l. tejet felteszek forrni.

2. 4 tojás sárgáját 3 ek. cukorral és 1 cs. vanília pudinggal kevés tejjel simára keverek. A tojások fehérjét kemény habbá verem.

3. Ha felforrt a tej akkor belecsorgatom a pudingos lét, egyet forr, leveszem a tűzről majd óvatosan belekeverem a felvert tojáshabot és kész is.

3 hozzászólás

Szólj hozzá