Csokis,  Diós

Gundel palacsinta

Drága Sógornőmmel egy torta krémjét egyeztettük amikor szóba került a Gundel palacsinta,
ez adta az ötletet, hogy a hétvégén el is készítsem……..ha már úgyis diót kellett törni a következő tortámhoz:)
A klasszikus receptet teszem közzé, de természetesen én is a saját bevált palacsinta tésztámat használtam, a tölteléket a leírtak szerint készítettem (isteni lett), a csokiöntetet inkább hagyjuk…….. .jobb lett volna ha az itt megadott mellett maradok, dehát a kísérletezőkedv elkapott.

Klasszikus gundel palacsinta recept

Hozzávalók:
Palacsinta
2 tojás, 1 csésze liszt, 1 csésze tej, 1 teáskanál vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1/3 csésze szódavíz, csipetnyi só, 1 csésze napraforgóolaj a sütéshez


Diótöltelék
1 csésze tejszín, 4 evőkanál rum, 100 g kristálycukor, 125 g őrölt dió, 125 g durvára darált dió, 50 g mazsola,1 púpozott evőkanál őrölt fahéj


Csokoládémártás 100 g félédes csokoládé, 3 tojássárgája, 1 evőkanál vaj, 1 csésze tej, 4 evőkanál kristálycukor, 1 teáskanál vaníliás cukor, 2 teáskanál kakaópor, 3 evőkanál rum, 40 g vaj, a pirításhoz, porcukor

Elkészítés:
Egy 2 literes tálban a tojást, tejet, vaníliás cukrot, citromhéjat, csipetnyi sót elkeverjük egy habverővel. Hozzáadjuk a lisztet és csomómentesre keverjük. Szódavízzel beállítjuk a tészta sűrűségét ( híg tejfölhöz hasonlítson ). Fél órát pihentetjük a tésztát.


Egy kiolajozott kb. 200 mm átmérőjű palacsintasütőt felhevítünk, ebbe 1/3 csésze tésztát öntünk, és úgy forgatjuk a sütőt, hogy egyenletesen bevonja a tészta. Kb. 20 másodperc sütés után a palacsintát megfordítjuk és ugyanannyi ideig sütjük a másik felét is. 8 db palacsintát sütünk.


A töltelékhez először felforraljuk a tejszínt a cukorral, majd a főzőkanállal kevergetve hozzátesszük a többi anyagot. Nagyon kis lángon forraljuk 2-3 percig. Ha nagyon sűrű, öntsünk hozzá még egy kis tejszínt. A nyolc palacsintára elosztjuk a tölteléket és henger alakúra göngyöljük.

A csokoládémártáshoz egy félliteres lábasban a tejjel együtt vízgőzön, gyenge tűzön felolvasztjuk a csokoládét. Levesszük a tűzről, habverővel gyorsan belekeverjük a 3 tojássárgáját. Hozzáadjuk a cukrot, vaníliáscukrot, kakaóport, vajat, rumot, és vízgőz felett kevergetve 5 percig melegítjük.


A palacsintát még melegen megtöltjük a diós krémmel, háromszögre hajtva, csokiöntettel nyakon öntve tálaljuk.

4 hozzászólás

Szólj hozzá