Kelt tészta

Kakaós fonott kalács

 
Tészta hozzávalói: 60 dkg liszt, csipetnyi só, 6 ek. étolaj, 6 dkg cukor, 3 dl tej, 1 cs. szárított instant élesztő (vagy egy kocka friss), 3 tojás sárgája
Krém hozzávalói: 15 dkg margarin felolvasztva, 15 dkg porcukor, 3 tojás felvert habja, 2 ek kakaó
A kenéshez 1 egész tojás
Elkészítése:
Kézi dagasztásnál a száraz hozzávalókat mérjük ki előre, majd mehet hozzá a tojás sárgája, az olaj és végül lassan adagolva a tej.  Minden alapanyag legyen szoba hőmérsékletű. A dagasztásnál figyeljünk arra, hogy lágy, könnyű állagú tésztát kapjunk. Ezután kelesszük 45 percet a tésztát. Ez meleg helyen történjen (ne nyitogassunk rá ablakot/ajtót) és takarjuk le egy tiszta konyharuhával.
Én a kenyérsütőbe üstjébe teszem a hozzávalókat (alulra a folyékonyak, majd a liszt, felülre az élesztő sorrendben), a többit a gépre bízom. Mikor megkelt a tésztánk lisztezett deszkára borítjuk és 6 egyforma cipóra vágjuk.
A cipókat egyenként hosszúkás alakúra nyújtjuk és a kakaós masszával megkenjük, felsodorjuk. Ezután 3-3 csíkot összefonunk, összesen 2 kalácsot kapunk. Egy közepes méretű tepsit- ami ne legyen túl széles, hogy inkább felfelé keljen a kalácsunk mint szét- kibélelünk sütőpapírral, ebbe emeljük a kalácsainkat.
Meleg helyen 1 órán át még kelesztjük, majd egy felvert tojással megkenjük és 40-45 perc alatt 160 fokon aranybarnára sütjük.
Én általában kalácsonként 2-2 csíkba teszek kakaós tölteléket, és mint látszik bőségesen kakaós kalácsot kapok.
.

2 hozzászólás

Szólj hozzá