Apró sütik

Karácsonyi mézeskalács

Ezeket a mézeseket a gyermekeimmel együtt készítettük már az ünnepi asztalra, illetve sokat ajándéknak szánva. Mi már előkóstoltuk, jár a munkadíj a szorgos kezecskéknek…….:)


Puha mézeskalács
Hozzávalók:
1 kg liszt, 1 ek zsír, 25 dkg porcukor, 25 dkg langyos méz, 2 egész tojás, 1 cs. szalakáli, 1 dkg szódabikarbóna, 2 dl tej, 6 ek baracklekvár, 1/2 cs. mézeskalács- fűszerkeverék, 1 tk fahéj
Az írókázáshoz 1 tojás fehérje, 1 tk citromlé, 20-25 dkg porcukor
Elkészítése:
80 dkg lisztet a zsírral eldolgozzuk, majd a többi hozzávalót is belekeverjük. 1-1 dl tejet külön edényben felmelegítünk, egyikben a szódabikarbónát, másikban a szalakálit oldjuk fel majd adjuk a liszthez. Az egészet kidolgozzuk, majd a maradék 20 dkg liszttel megszórjuk a tetejét és egy éjszakára a hűtőben pihentetjük.
Másnap összedolgozzuk és lisztezett deszkán kb. 1/2 cm vastagra nyújtjuk, kedvünk szerint kiszaggatjuk, sütjük.
Kb. 4 nagy tepsink fog megtelni ezzel az adaggal, persze függ a szaggatónk mértétől. Arra figyeljünk, hogy sütés közben jócskán megnőnek, hagyjunk helyet nekik. Sütési idő 180 fokon 8-10 perc. Csak egy kis színt kell kapjon és kész is.
Íróka/máz
A tojás fehérjét elkezdjük felverni, majd hozzáadjuk a citromlét és szép lassan adagoljuk a porcukrot is. Nem túl folyós masszát kell kapnunk. Ezt nylon zacskóba töltjük. melynek végén picike lyukat vágva tudunk írókázni a figuráinkra.

2 hozzászólás

Szólj hozzá