Tejszines torták

Oroszkrém torta v2.0

Egy klasszikus, másként mint előző bejegyzésemben.
Az sem volt rossz, de hát az ember lánya a neten mindig belebotlik egy-egy jónak ígérkező receptbe, és hát ugyebár azokat ki kell próbálni valamikor. Erre jók az ajándékba készülő torták, ezt épp drága szomszédasszonyomnak készült névnapi meglepetésként.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lenke oldalán kedves fórumtársam Zsuzsa bejegyzése alapján készítettem a krémet, nem bántam meg. Nagyon-nagyon finom, könnyű, nem túl édes.
Piskóta: 26 cm tortakaribában sütve 7 tojás + 5 víz aránnyal sima piskóta.
Főzött krém:
5 tojás, 15 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 3 dl tej, 1 cs. étkezési zselatin (vagy 3 lap zselatin), 3 dl tejszín a krémbe  + 2 dl a bevonáshoz
10 dkg rumba áztatott mazsola, 1 maréknyi kandírozott gyümölcs (én most trópusi mixet használtam)
A tojásokat a cukorral kikeverem, felöntöm a tejjel és folyamatos keverés mellett sűrűre főzöm (eredetileg gőz fölött kellene, aki fél, hogy lesüti a tojást csinálja úgy, nekem nem égett le gőz nélkül sem). A zselatint annyi tejben simára keverjük amennyit felvesz, mikróba felmelegítjük (1/2 perc) picit várunk míg visszahűl és a krémbe keverjük. Pár órára hűtőbe tesszük, hogy alaposan kihűljön.
A tejszínt felverjük és lazán a krémbe forgatjuk, majd a gyümölcsöket is beletesszük és elkeverjük benne. Tölthetjük is a tortába.
TIPP:
A díszítéshez én sokszor használok maradék fondantból készült formákat, virágokat. Sokan tartanak ettől, mert a tejszín eláztatja a fondant. Nekem még soha ilyen problémám nem volt vele, igaz a tejszínes tortákat szinte a legutolsó pillanatban díszítem kívülről, minél frissebb maradjon a tejszín rajta.

Egy hozzászólás

Szólj hozzá