Egyéb

Fondant készítése, színezése

HOZZ=C3=81VAL=C3=93K:

6 evőkanál víz

1 evőkanál zselatin

2 evőkanál méz

1 evőkanál vaj

porcukor amennyit felvesz (kb. 70-80 dkg)

 

A 6 ek vízben 1 ek zselatint beáztatunk. Kimérjük a mézet és a vajat egy pohárba. Erre azért van szükség, mert a zselatint nem lehet főzni, így ha előre ki van mérve a cucc, akkor nem forr túl a zselatin, míg méregetünk.

Lassan elkezdjük melegíteni a zselatinos vizet, majd ha már meleg, de még nem forr hozzáadjuk a vajat és a mézet. Vigyázzunk, hogy ne forraljuk, csak olvadjon fel a vaj és a méz!

A porcukrot még a zacskóban jól dolgozzuk át, hogy ne legyen benne csomó. Ha a zselatinos mézes vajas keverékünnk langyosra hűlt, akkor elkezdjük adagolni a porcukrot. Akinek van türelme és ideje átszitálhatja, én nem szoktam.

Egy adag 70-80 dkg porcukrot vesz fel a porcukor minőségétől és az evőkanál nagyságától függően

Amíg tudjuk keverni, addig a lábasban folytassuk a cukor hozzáadását:

Mikor már nem bírjuk kavarni, akkor porcukrozott nyújtódeszkára borítjuk és addig dolgozzuk bele a cukrot, míg nem ragad nagyon. Ha kicsit még ragadós, de már összeállt a massza, akkor folpackba és egy zacskóba csomagolva pihentessük egy éjszakát legalább. A vaj miatt én hűtőbe teszem és felhasználás előtt egy órával kiveszem szobahőre.

Sokáig eláll, a vaj szavatosságát kell szerintem figyelembe venni, hiszen az az egyetlen romlandó dolog benne.

Mikor fel szeretnénk használni vajas kézzel gyúrjuk át és ha ragad, akkor még  étkezési KEMÉNYÍTŐT gyúrjunk bele! Kb 5-10 dkg-ot fel is fog még venni.

Érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni, mert a hűtőben hetekig eláll.


SZÍNEZÉSE:

Paszta vagy por ételfestékkel színezzük a folyadék tönkreteszi a masszát. Ha csak folyékony festéket kapunk, akkor víz helyett tegyünk bele pár evőkanállal. Ekkor pasztel színt fogunk kapni.

Ez a mennyiseg egy kb 20 cm torta befedésére elég. Ha nagyobb a tortának, akkor duplázzuk a mennyiséget!

A bejegyzést itt olvashatod képekkel illusztrálva.

Szólj hozzá