Fahéj,  Kelt tészta

Fahéjas legyező kalács/ Fan scone with cinnemon

Nem lehet egy szeletnél megállni azt garantálom. Légies, könnyed, nagyon fahéjas. Reggelire verhetetlen. Na jó most nekem nem a diétám miatt. Bár megpróbálkoztam egészségessé tenni az alaptésztát, de kudarc lett 🙁

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fahéjas legyező kalács

Hozzávalók: 55 dkg liszt, 10 dkg cukor, 2 egész tojás,, 6 dkg olvasztott /puha vaj,, 2,5 dl tej,, 1 kk só, 1 ek.  vaníliás pudingpor (elhagyható, de finomabb vele), 1 tasak Oetker száraz élesztő vagy 3 dkg friss élesztő felfuttatva

Elkészítése: Kézi dagasztásnál a száraz hozzávalókat mérjük ki előre, majd mehet hozzá a tojás , a vaj és végül lassan adagolva a tej.  Minden alapanyag legyen szoba hőmérsékletű. A dagasztásnál figyeljünk arra, hogy lágy, könnyű állagú tésztát kapjunk. Ezután kelesszük 45 percet a tésztát. Ez meleg helyen történjen (ne nyitogassunk rá ablakot/ajtót) és takarjuk le egy tiszta konyharuhával.
Én a kenyérsütőbe üstjébe teszem a hozzávalókat (alulra a folyékonyak, majd a liszt, felülre az élesztő sorrendben), a többit a gépre bízom.
Fahájas töltelék: 10 dkg puha (de nem olvasztott!) vaj, 2 tk fahéj+ ízlés szerint cukor
Mikor megkelt a tésztánk lisztezett deszkára borítjuk és vékonyra kinyújtjuk. Megkenjük az olvasztott vajjal (ebből kihagyunk egy keveset majd a tetejére), és megszórjuk a fahéjas cukorral (szintén meghagyva belőle egy keveset).
A kinyújtott ízesített tésztalapból 4 csíkot vágunk, majd ezeket szépen egymásra helyezzük és 6 felé vágjuk. (A képen látható hogyan.) Kivajazott püspökkenyér formába élével felfelé állítgatjuk a tésztakockákat úgy, hogy olyan legyen mint egy legyező.
A megmaradt olvasztott vajjal lekentjük,megszórjuk a maradék fahéjjal és 25 perc alatt meleg helyen tovább kelesztjük.
Majd 25-30 perc alatt szép aranyszínűre sütjük 180 fokon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ha tetszett az  és kíváncsi vagy a  tortáimra, receptjeimre akkor nyomj egy “Tetsziket”, majd válaszd ki az “Értesítést kérek” a blog Facebook oldalán és nem maradsz le semmiről. 

 

Fahéjas legyező kalács/ Fan scone with cinnemon bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva