Krémes torták,  Sütemények

Francia krémes

Szerintem nincs olyan magyar ember aki ne kedvelné ezt a süteményt. Igazi  házias íz, igazi magyar íz. Itt különösen kedves a szívnek.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Francia krémes

24 x 33 cm keretes tepsihez

Tészta: 2 csomag bolti leveles tészta

Krém: 8 tojás, 8 dl tej, 30 dkg cukor, 10 dkg liszt, 1 rúd vanília, 20 gr zselatin

Habréteg: 5 dl tejszín, 2-3 ek.porcukor

Máz a felső lapra: 1/2 kk. instant kávé, 5 ek.tej, 20 dkg porcukor, 7 dkg vaj

A leveles tésztákat előmelegített sütőben 200 fokon 15 perc alatt kisütöm. akkor jó ha csak rózsaszínű a teteje. Az asztalra csúsztatom és hagyom kihűlni.

Az egyiket a tepsi aljába készítem.

A krémhez a tojásfehérjéket kemény habbá verem, hozzáadva a fele cukrot is. 6 dl  tejet a vaníliarúd kikapart belsejével felteszek főni. A tojássárgákat a másik fele cukorral a liszttel és 2 dl tejjel kikeverem. Ha a tej forró, akkor vékony sugárban a tojássárgához öntöm, visszateszem a tűzre és kézi habverővel folyamatosan keverve kis lángon besűrítem.

A zselatint simára keverem néhány kanál vízben ( mikróban kb. fél perc melegítés elég neki) és a forró krémbe keverem, majd hozzáadom a fehérjehabot is. Óvatosan, de alaposan átkeverem és a tepsiben levő lapra öntöm. Mehet a hűtőbe egy éjszakára megszilárdulni.

Elkészítem a mázat a másik lap tetejére. Ehhez a  kávét feloldom a tejben és a 20 dkg porcukrot hozzáadva kis lángon keverem, míg feloldódik. Ha már sűrűsödik, leveszem a tűzről, belekeverem a vajat és gyorsan a másik lap alsó, simább felére kenem. Fűrészes élű késsel felkockázom és hagyom kihűlni.

Másnap a tejszínből kemény habot verek 2-3 ek. porcukorral, ezt szépen rásimitom a krém tetejére majd ráteszem a felkockázott tetőt. Ennek mentén vágom fel a krémest.

 

Forrás: http://www.mohakonyha.hu/2010/01/franciakremes.html

 

PiciJuci Cukrászdája  a Facebookon is megtalálható, csatlakozz Te is hozzánk!

 

 

 

 

 

Szólj hozzá