Csokis,  Kelt tészta

Kakaós csiga

Ismét egy kelt tészta a klasszikus kedvencek közül. Sokszor készítem, családi kedvenc. Most frissítem a régi receptet, mert hát mindig van mit tökéletesíteni ezen is 🙂

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kelt tészta recept (alap tészta)

Hozzávalók: 55 dkg liszt,10 dkg cukor, 2 egész tojás, 6 dkg olvasztott /puha vaj,, 2,5 dl tej, 1 kk. só, 1 ek.  vaníliás pudingpor (elhagyható, de finomabb vele), 1 tasak Oetker száraz élesztő vagy 3 dkg friss élesztő felfuttatva

Az élesztőt a szokásos módon felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk, meleg helyen duplájára kelesztjük.

Én a kenyérsütőre bízom az egész műveletet, arra ügyelve, hogy a tej kerüljön alulra, rá a száraz hozzávalók, a végén az élesztő.

Kakaós töltelék: 10 dkg vaj, 1 ek. holland kakaópor, 2 ek. cukor, pár csepp mandula aroma

A vajat mikróban felolvasztjuk, majd a többi hozzávalóval simára keverjük.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A megkelt tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk . Megkenjük a kakaós krémmel.

Ezután feltekerjük mint a bejglit, és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk fel. A szeleteket szépen lefektetjük a sütőpapírral bélelt tepsibe, viszonylag messze egymástól, mert sülés közben megnőnek. A  feltekert szeleteket  meleg helyen 1/2 órát hagyjuk még kelni. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

Mielőtt betesszük sülni őket tejjel kenegessük meg, mert úgy kapunk finom puha csigákat. Ha még fokozni akarjuk az élvezeteket akkor barna cukorral szórjuk még meg őket sülés előtt 🙂  Kb. 30 perc alatt szépen megsülnek.

 

PiciJuci Cukrászdája  a Facebookon is megtalálható, csatlakozz Te is hozzánk!

Szólj hozzá