Csokis

Tejszínes csokoládékrém készítése lépésről-lépésre

Már igen régóta készülök megmutatni azt a csokoládé krémet amit használok a tortáimhoz. Mivel már többen is elkértétek a receptjét- hiába van fenn az alapok aloldalamon, ezek szerint ott valahogy elsikkad- most megmutatom lépésről-lépésre is.

Ma végre előkaptam (megint majdnem elfelejtettem) a gépet és fotóztam.

A krém maga egy nagyon karakteresen csokoládés ízű, ugyanakkor a tejszíntől simogatóan lágy. Mindenféle adaléktól, pudingtól, margarintól ( 🙂 ) mentes alapkrém, amit aztán ízesíthetünk tovább kedvünk szerint. Majd erre is adok ötleteket a bejegyzés végén.

Na lássuk először a receptet:

Hozzávalók:

2 egész tojás, 8 ek. cukor, 3 dl tej, 5 ek. liszt, 2 ek. holland kakaópor, 4 dl tejszín, 100 gr. étcsokoládé (54%), 1 ek.  rum vagy 1 kis üvegcse aroma

Elkészítése:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mérjük ki a 3 dl tejet egy nagyobb mérőedényben. Tegyük fel egy nagy lábosba forrni a tűzhelyre.

Ugyanebben a mérőedénybe tesszük a 8 ek. cukort és a 2 tojást, majd gép habverővel verjük fel habosra.

Adjuk hozzá az 5 púpos evőkanál finomlisztet és a 2 púpos ek. kakaóport, illetve még egy pici tejet, épp csak annyit, hogy a gépi habverő szép simára ki tudja dolgozni.

( Csak a cukrozatlan, jó minőségű holland kakaóport használjuk!)

Készítsük elő a tábla jó minőségű étcsokit, amin felkockázunk előre.  Én a képen látható 54 % étcsokit használom hozzá (Aldi).

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Most jön a csuklómunka, és a türelem.

A felforrt tejbe öntsük bele a tojásos-lisztes keveréket, majd ha a tej felvette, adjuk hozzá az étcsokit is. Egy fakanállal folytonos keverés mellett sűrűre főzzük. Ez kb. 10 perc is lehet, akkor jó, ha kemény, nem gond ha csomós, ezt majd feloszlik hűlés közben.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ha ízesíteni akarjuk a krémet, azt ezen a ponton tehetjük meg. Itt én naranccsal ízesítem épp.

Mehet hozzá rum/aroma (attól függően gyerek is eszi-e), meggy-meggylé, narancs, nutella, pörkölt mogyoró, menta stb.

Majd váltott vízfürdőben -közben többször átkeverve – kihűtjük.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A 4 dl tejszínhez 3 ek. porcukrot adva (ha növényi tejszín nem kell a cukor sem) kemény habot verünk. A felvert tejszínhez adjuk hozzá a csokikrémet és  gépi habverővel alaposan dolgozzuk össze.

Máris alkalmas a torta töltésére. Ha van még egy kis türelmünk, akkor azért érdemes még egy kis időt a hűtőbe tenni, hogy kicsit szilárduljon vissza.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ez a mennyiség egy közepes ( 23 cm tortaforma ) tortához elegendő. Ha kívülről is ezzel vonom be, és dekorálom akkor 1,5 adagot szoktam készíteni.

 

 

 

 

Szólj hozzá