Mákos,  Meggyes,  Torták,  Túrós

Mákos sült túrótorta, boros-mákos meggykrémmel

Ismét egy “köszönöm” tortát hozok ma, amit kedves kolléganőmnek készítettem. Betti  köszönöm a kedvességedet még egyszer. Ez a finom tortácska mellesleg megállná a helyét az ünnepi asztalon is annak aki nyitott kicsit az újításokra.

Mákos sült túrótorta, boros-mákos meggykrémmel
Hozzávalók: 12 szelethez (22 cm kapcsos tortaformához)
Tészta: 125 gr. finomliszt, 50 gr. puha vaj, 50 gr. cukor, 1 tojás, csipet só
A tészta hozzávalóit kézzel összedolgozom, linzer állagú tésztát kapunk. Amíg elkészítjük a túrós tölteléket addig hűtőbe tesszük. A tortaformát kibélelem sütőpapírral, az oldalát vajjal körbekenem, majd a linzertésztánkat szépen beleegyengetjük.
Túrókrém:
50 dkg túró, 15 dkg nádcukor, 4 tojás, 2 dl tejföl, 3 dl tej, 1 citrom reszelt héja (vagy fél citrom kifacsart leve), 3 ek. darált mák,  3 ek. étkezési keményítő

Az egészet egy magas falú tálba teszem és botmixerrel kidolgozom. A linzeralapra öntöm,és 180 fokon 45-50 perc alatt megsütöm. Tűpróba! 
Akkor jó, ha kissé rózsaszín  a színe már, de a közepe még nedves. Ne süssük túl!

Vörösboros meggy
30 dkg fejtett meggy, 3 ek cukor, 1,5 dl vörösbor, 2 ek. étkezési keményítő, 2 kk. fahéj, 2 ek. darált mák

A meggyet egy szűrőkanálban- felfogva a lecsöpögő levét – kiolvasztom. A meggylét a borral felforralom, majd a keményítőt pici vízzel simára keverem, besűrítem. Hozzáadom a fahéjat  (több is mehet bele, ízlés kérdése) a mákot, majd  a meggy szemeket visszateszem bele. Kihűtöm.

Egy hozzászólás

Szólj hozzá