Citromos,  Pite

Szedres-citromos shortbread pite

Még sohasem sütöttem pitét, nem is értem, hogyan maradt ki eddig az életemből. Még karácsonyra kaptam ezt a yenai pite-formát, de a felavatása eddig váratott magára. 
Keresgélve a neten, sok-sok pite receptet találtam is, de ez tetszett meg a legjobban. Az eredeti receptet a Troll a konyhámban blogban olvashatjátok, ott áfonyával készült. Benézve a fagyasztómba találtam még nyárról, a saját kertből származó szedret, így én azzal készítettem, némi málnával édesítve az összhangot.
Húúú, ez mennyei lett……..és ismétlést is kíván gyorsan.
Szedres-citromos shortbread pite

Hozzávalók:  
A pitéhez: 12 dkg vaj + pici a forma kikenéséhez, 10 dkg cukor, 18 dkg liszt.
A citromos krémhez: 3 nagy tojás, 15 dkg cukor, 1 ek liszt, 2  citrom reszelt héja és leve
40 dkg szeder és málna vegyesen (de bármilyen gyümölccsel finom)
Elkészítése:
A pite hozzávalóiból elkészítjük a tésztát, amit a kivajazott-lisztezett formába nyomkodunk, úgy, hogy kicsit széle legyen. Nekem 23 cm a formám, ebbe éppen hogy elég lett a tészta. 180 fokon sütjük  15-20 percig, pici színe kell csak  legyen. 
Addig elkészítjük a citromos krémet. A cukrot és a tojásokat habosra keverem, hozzáadom a citromot és a lisztet is, szép simára eldolgozom. A gyümölcsöt (én egy kicsit kiolvasztottam, hogy ne áztassa el a tésztát) a pite tésztára teszem és ráöntöm a citromos krémet. Majd 160 fokon 40 percig sütöttem. Akkor jó ha a krém már nem lötyög a tésztán. 

2 hozzászólás

Szólj hozzá