Almás,  Diós,  Sütemények

Máglyarakás

Egy klasszikus magyar édesség. Sokan-sokféleképpen készítik.
 Lejegyzem az utókornak a sajátomat én is:)

Apropóját az adta, hogy sütöttem egy igencsak lapos és ízetlen kalácsot -mehetne a bevállalom- bakik bejegyzésbe- és mivel nem dobunk ki semmit, így átalakítottam máglyarakássá.
Nagyon fincsi-zamatos lett a végeredmény……………és mintha csak a hetedik érzékem súgta volna, hogy készítsek valami kiadós sütit, mert váratlan vendégeink jöttek, így meg tudtam őket is kínálni egy kis házival:)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 
Máglyarakás
(közepes méretű tepsihez kb. 15 szelet)
Hozzávalók:
25 dkg mazsolás kalács, vagy 10 db száraz kifli felkarikázva
1 l tej
3 nagy tojás
3 ek cukor + 3 ek. cukor
1 cs. vaníliás cukor
10 dkg darált sió
baracklekvár
6 közepes alma
őrölt fahéj
Elkészítése:
A kalácsot felszeleteljük/ a kifli felkarikázzuk. A tejet egy lábosban feltesszük forrni, addig a 3 tojás sárgáját a 3 ek. cukrot és a vaníliás cukrot habosra keverjük, és a forró tejbe öntjük, egyet forralunk együtt rajta.
Az egészet a kalácsra/kiflire öntjük, hagyjuk, hogy jól megszívja magát. Ne sokat forgassuk, hogy ne törjük össze a kalácsot/kiflit.
Kivajazunk egy közepes méretű tepsit és alulra öntjük a kalácsot/kiflit, erre baracklekvár kerül egy vékony rétegben, majd megszórjuk a darált dióval.
Megpucoljuk az almát és nagyon vékony karikákban a dióra fektetjük (én nem párolom előre, sok helyen úgy készítik), az egész tepsit befedjük az almakarikákkal, megszórjuk bőven fahéjjal. Előmelegített sütőben 160 fokon 30-40 percig sütjük (az alma puhulásáig).
A tojásfehérjét csipetnyi sóval és 3 ek cukorral habbá verjük, majd ha már kemény a hab 1 ek baracklekvárt is beleforgatunk. Ezzel terítjük be rusztikusan az almát, és még addig sütjük amíg a hab színt nem kap, kb. 10 perc.

2 hozzászólás

Szólj hozzá