Kelt tészta,  Mákos,  Meggyes

Meggyes-mákos papucs

Ismét egy mákos finomság. Előző bejegyzésem is mákos volt……….nem véletlenül.
Mindkét finomsággal Drága Apósomnak szerettem volna kedvezni, ugyanis jöttek hozzánk látogatóba és ilyenkor igyekszem a kedvében járni. Nagy rajongója a máknak -velem együtt- ilyenkor legalább jó mákosakat eszünk, ugyanis családom egyáltalán nem rajong a mákért.
Meggyes-mákos papucs (16-18 db)
Szokásos kelt tésztám, kenyérsütőre bízva.
Mákos töltelék:
10-12 ek. darált mák
1 dl cukorszirup (15 dkg cukor, 1 ek. méz)
1 citrom reszelt héja
38 szem meggybefőtt
1 db tojás a kenéshez
1. Cukorszirup:
Fél deci vizet 15 dkg kristálycukorral felteszek főni, nem túl nagy lángra. Amikor elkezd gyöngyözni az edény szélén és felolvadt a vízben a cukor, visszaveszem a legalacsonyabb fokozatra. Ekkor elkezd fehér hab képződni a tetején, ahogy kicsapódnak a cukorból a kristályok. Ezt a habot nem engedem kiülni az edény falára, hanem egy kis ecsettel vissza kevergetem a szirupba, míg a hab teljesen el nem tűnik. Ekkor hozzáteszek még egy evőkanál mézet. A legjobb a termelői méz, ami jó sűrű, jobb állagú lesz tőle a szirup. Kevergetve főzöm, míg a méz egészen fel nem oldódik.
 
2. Hagyom kicsit kihűlni a szirupot, addig egy tálba kimérem a mákot, hozzáreszelem a citromhájat. Az egészet leöntöm a sziruppal, jó elkevergetem. Itt érdemes megkóstolni elég édes-e, én még 1 ek. porcukorral megédesítettem (ne feledjük, hogy a hozzáadott meggy is savanykás lesz).
 
3. A megkelt tésztát kinyújtjuk, majd kb. 10*10 kockákat vágunk, aminek egyik végébe kis bemetszéseket ejtünk.
 
4. A tészta egyik felét megtöltjük a mákkal (darabonként kb. 1 lapos evőkanálnyi) majd 2 szem meggyet is teszünk rá, félbehatjuk. Felülre a bemetszett rész kerül, az oldalait kézzel jól összenyomjuk.
 
5. A kész papucsokat még hagyjuk 1/2 óráig pihenni meleg helyen, majd 1 db felvert tojással megkenjük. Mehet sülni. 160 fokon kb. 35-45 percig sütjük, amíg szép piros színt nem kap.

Egy hozzászólás

Szólj hozzá